torsdag 29 april 2010

JÄTTEGOD KÅLSOPPA


JÄTTEGOD KÅLSOPPA

Ingredienser – ca 1,5 liter färdig soppa

Spetskål ca 450 gr (går bra med vitkål)
Schalottenlök 100 gr
Vitlök 2 klyftor
Röd pepparfrukt ca 5 cm
Potatis mjölig sort 300 gr
Bacon 120 gr
Krossade tomater 220 gr (liten burk)
Tomatpuré 3 msk
Rapsolja 2 msk
Smör 2 msk
Höns- eller grönsaksbuljong 2 tärningar + 5 dl vatten
Vitt vin 3 dl
Svartpeppar, örtkrydda

Recept

Sätt på 5 dl vatten
Skala och skär potatisen i tärningar
Grovhacka löken
Finstrimla vitlöken
Finstrimla pepparfrukten
Dela kålhuvudet och skär bort roten
Strimla kålen i 1 cm breda strimlor
Lägg i buljongtärningarna i vattnet och sänk värmen till låg
Klipp sönder baconet i små bitar
Värm upp en stekpanna
Lägg i baconet och stek det nästan knaprigt utan att bränna vid
Krydda gärna med lite örtkrydda
Lägg potatisen i buljongen och låt koka 10 minuter
Ta av stekpannan och häll upp baconet på ett hushållspapper
Torka ur pannan och ställ tillbaka den på plattan
Lägg i smör och rapsolja
Stek löken under omrörning någon minut
Rör ned vitlök, pepparfrukt och rör om någon minut
Krydda
Lägg i kålen och sänk värmen något
Rör om och låt allt steka tills kålen nästan har halverats i volym
Häll i tomatpuré, krossade tomater och vinet
Rör om och låt koka upp
Häll över kålblandningen i buljongen med potatis och låt allt sjuda 15 minuter

Vid servering – strö bacon över soppan i tallriken

Näringsvärde 100 gr

Protein – 3,3 gr – 13 %
Fett – 6,36 gr – 56 %
Kolhydrater – 7,78 gr – 31 %

1 porton ca 350 gr ≈ 360 kalorier

Vill man göra en lyxvariant byter man ut baconet mot spansk panchetta och satsar på ett riktigt bra vin (det som inte används till soppan dricker man upp till maten!).






Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!