fredag 16 april 2010

SNABBA LYXPASTAN



SNABBA LYXPASTAN
  
Ingredienser – ca 3-4 portioner

Bläckfiskpasta 250 gr (ex Tagliolini Nero – Rana)
Regnbågslax fryst i bit 2x125 gr
Tigerräkor frysta ca 150 gr (20 st)
Schalottenlök 100 gr
Vitlök 4 klyftor
Hackad spenat 200 gr
Vitt vin 1 dl
Crème fraish 8 % 1 dl
Citronsaft från ½ citron ca 30 gr
Citronskal
Rapsolja 2 msk
Tryffelolja efter smak (2 msk)
2 fiskbuljongtärningar
Grovmald svartpeppar

Recept

Sätt på pastavattnet
Halvtina fisken i micron
Tina räkorna i kallt vatten
Tina spenaten i micron
Skala och grovhacka schalottenlöken
Finstrimla vitlöken
Tvätta, dela och pressa citronen
Dela skalet i 4 delar, ta ett och skär noggrant bort allt det vita på insidan
Strimla skalet fint – 1 mm strimlor
Dela fisken på längden och skär den i kuber
Värm traktörpannan och häll i rapsoljan
Stek löken lätt genomskinlig
Sänk värmen och blanda ner vitlöken
Stek någon minut under omrörning
Smula över buljongtärningarna
Häll i vinet och låt koka upp
Blanda ner spenaten och låt koka upp
Häll i citronsaften och citronstrimlorna
Blanda ner crème fraishen och låt koka upp
Salta pastavattnet och lägg i pastan
Koka 1 minut kortare än rekommenderat
Vänd försiktigt ner fisken i såsen och låt den bli varm på medelvärme
Rensa räkorna
Häll av pastavattnet och häll tryffeloljan över pastan
Blanda ner räkorna i såsen
Vänd försiktigt ner pastan i såsen och värm upp
Vid servering – riv grovmald svartpeppar över

Näringsvärde 100 gr

Protein – 10,55 gr – 27 %
Fett – 6,55 gr – 38 %
Kolhydrater – 13,6 gr – 35 %
1 portion ca 300 gr ≈ 470 kalorier

Fettandelen är förhållandevis stor – men bara nyttigt fett!



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!