onsdag 21 april 2010

TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON




TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON

Ingredienser – ca 3 portioner

Fryst torskfilé 3x125 gr
Blomkål ca 400 gr
Schalottenlök ca 100 gr
Vitlök 2 klyftor
Fänkål ca 100 gr
Krossade tomater 220 gr (liten burk)
Tomatpuré 3 msk
Vitt vin 1 dl
Rapsolja 1-2 msk
Fiskbuljongtärningar 2 st
Röd paprika ½ ca 100 gr
Sockerärtor färska ca 100 gr
Dill 1 knippa
Salt, vitpeppar

Recept

Tina torskfilén försiktigt i micron
Sätt på kokvatten till blomkålen
Rensa och dela blomkålen i buketter
Skala och grovhacka schalottenlöken
Finhacka vitlöken
Strimla fänkålen
Värm en kastrull och häll i oljan
Lägg i schalottenlöken och stek den lite genomskinlig
Blanda ner fänkål, vitlök och låt allt värmas på medelvärme under omrörning i 1-2 minuter
Salta kokvattnet och lägg i blomkålsbuketterna – låt koka 10 minuter
Smula ned buljongtärningarna i lök/fänkålsblandningen
Peppra
Lägg i tomatpurén
Häll på vinet – rör runt och låt koka upp
Hacka dillen men spara lite till dekoration
Häll i tomatkrosset, blanda ner dillen och låt koka upp
Skölj och skiva paprikan
Skölj och rensa sockerärtorna och lägg dom i en skål
Lägg torskfiléerna i en microsäker skål och häll över lök/tomatröran
Värm i micron 2 minuter på max
Ta ut – blanda om försiktigt och värm ytterligare 2 minuter på max så fisken blir genomkokt
Häll lite av kokvattnet över sockerärtorna och häll bort resten
Låt sockerärtorna ligga i varmvattnet max 1 minut
Häll av varmvattnet och kyl av med kallvatten

Servera!

Frågan är om det går att laga mat fortare än så här?!

Näringsvärde 100 gr

Protein – 7,3 gr – 50 %
Fett – 1,2 gr – 19 %
Kolhydrater – 4,56 gr – 31 %

1 portion ca 400 gr ≈ 240 kalorier




Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!