tisdag 6 april 2010

OLIVIAS POPEYETRAP


SPENATSOPPA MED ÄGG

Ingredienser – ca 5 portioner (1,4 lit)

Hackad spenat djupfryst eller ännu hellre färsk 450-500 gr
Schalottenlök 3 st ca 100 gr
Vitlöksklyfta 1 st
Matlagningsgrädde 15 % 1 dl
Hönsbuljongtärningar 3 st
Smör 2-3 msk
Vetemjöl 3-4 msk
Vitvinsvinäger eller citronsaft 1 tsk
Salt, vitpeppar, riven muskotnöt

Tillbehör

Ägg 3 st
Kallrökt lax eller skalade räkor
Bondbröd med färskost

Recept

Koka äggen 7 minuter och spola med kallt vatten
Tina eller rensa spenaten
Skala och hacka löken
Skala och tunnskiva vitlöken
Smält smöret i en kastrull (3 lit)
Stek löken genomskinligt mjuk men ej bränd
Ta av kastrullen från plattan och ströa över mjölet och blanda ordentligt någon minut
Krydda med vitpeppar, muskot och lägg i vitlöken
Smula över buljongtärningarna och sätt tillbaka på plattan
Blanda runt och häll i 1 liter vatten
Tillsätt vinägern
Låt koka upp och tillsätt spenaten
Låt sjuda i 10 minuter
Skala äggen och skär dom i halvor
Eventuellt – skär laxen i sockerbitsstora tärningar eller skala räkorna
Rör ned grädden och låt koka ytterligare 5 minuter
Mixa med stavmixer till en slät soppa

Lägg en ägghalva i en soppskål och häll soppa runt om
Garnera med laxtärningar eller räkor

Dricka – vatten eller något halvtorrt vitt!


Näringsvärde 100 gr

Protein – 4,25 gr – 23 %
Fett – 5,1 gr – 60 %
Kolhydrater – 3,35 gr – 17%

1 portion ca 350 gr ≈ 270 kalorier

Vill man sänka fetthalten går det att byta ut smöret mot rapsolja och grädden mot lättmjölk. Minska buljongen till 8 dl och tillsätt 3 dl mjölk.
Men det blir inte lika gott!! 

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!