Ingredienser – ca 5 portioner (1,4 lit)
Hackad spenat djupfryst eller ännu hellre färsk 450-500 gr
Schalottenlök 3 st ca 100 gr
Vitlöksklyfta 1 st
Matlagningsgrädde 15 % 1 dl
Hönsbuljongtärningar 3 st
Smör 2-3 msk
Vetemjöl 3-4 msk
Vitvinsvinäger eller citronsaft 1 tsk
Salt, vitpeppar, riven muskotnöt
Tillbehör
Ägg 3 st
Kallrökt lax eller skalade räkor
Bondbröd med färskost
Recept
Koka äggen 7 minuter och spola med kallt vatten
Tina eller rensa spenaten
Skala och hacka löken
Skala och tunnskiva vitlöken
Smält smöret i en kastrull (3 lit)
Stek löken genomskinligt mjuk men ej bränd
Ta av kastrullen från plattan och ströa över mjölet och blanda ordentligt någon minut
Krydda med vitpeppar, muskot och lägg i vitlöken
Smula över buljongtärningarna och sätt tillbaka på plattan
Blanda runt och häll i 1 liter vatten
Tillsätt vinägern
Låt koka upp och tillsätt spenaten
Låt sjuda i 10 minuter
Skala äggen och skär dom i halvor
Eventuellt – skär laxen i sockerbitsstora tärningar eller skala räkorna
Rör ned grädden och låt koka ytterligare 5 minuter
Mixa med stavmixer till en slät soppa
Lägg en ägghalva i en soppskål och häll soppa runt om
Garnera med laxtärningar eller räkor
Dricka – vatten eller något halvtorrt vitt!
Näringsvärde 100 gr
Protein – 4,25 gr – 23 %
Fett – 5,1 gr – 60 %
Kolhydrater – 3,35 gr – 17%
1 portion ca 350 gr ≈ 270 kalorier
Vill man sänka fetthalten går det att byta ut smöret mot rapsolja och grädden mot lättmjölk. Minska buljongen till 8 dl och tillsätt 3 dl mjölk.
Men det blir inte lika gott!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar