tisdag 6 april 2010

SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!

Svampsoppa a´la papa Dan!




Recept - 4 portioner
1 Kg nyplockad svamp (hade 700 gr kantareller och 300 gr skogschampinjoner)
2-3 msk smör
3-4 msk vetemjöl
8 dl buljong (1 grönsaksbuljong och 1 svampbuljong + 8 dl. vatten)
2,5 dl matlagningsgrädde 15 %
svartpeppar och fransk örtkrydda

Till serveringen - Tryffelolja och färsk persilja

Borsta rent svampen och dela den i mindre bitar. Spara 10 hela kantareller och 10 champinjoner för dekoration.
Stek svampen i smöret på medelvärme tills vattnet i svampen är nästan bortkokt. Krydda med peppar och fransk örtkrydda.
Under tiden - värm klart buljongen.
Ta av grytan och ströa över vetemjölet. Rör om och låt stå någon minut och dra.
Sätt tillbaka på plattan, höj värmen och rör långsamt ned hälften av buljongen och låt den koka upp under omrörning.
Rör ned grädden och låt den koka upp under långsam omrörning.
Rör ned resten av buljongen (eller tills soppan har rätt tjocklek) och låt koka upp.
Lägg i den hela svampen och låt den koka med i 5 minuter.

Häll upp sopan i skålar, riv lite svart peppar över soppan, skvätt över en tesked tryffelolja och garnera med persilja.
Vill man inte ha tryffeloljan går det bra att istället röra ned ett par skedar portvin alldeles innan serveringen.

Gott med stekt vilöksbröd till.

Näringsvärde 100 gr

Protein - 6,5 gr - 12 %
Fett - 38 gr - 70 %
Kolhydrater - 10 gr - 18 %

1 portion ca 3 dl = 159 kalorier

Bon apetit!

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!