Bloggarkiv
-
▼
2010
(47)
-
▼
april
(29)
- JÄTTEGOD KÅLSOPPA
- HEMLAGAD KÅLPUDDING
- BLODPUDDING-WOK
- TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON
- SNABBA LYXPASTAN
- KYCKLINGGRYTA MED ROTSAKER Ingredienser – ca 4 ...
- GRAVLAX, POTATIS, RÄDISOR
- FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN
- SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
- FETTUCINI VERDE CON SALMONE
- GRÖN VINTERSOPPA
- ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
- RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
- SNABBA KYCKLINGGRYTAN
- REDD GRÖNSAKSSOPPA
- OLIVIAS POPEYETRAP
- RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA
- MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)
- RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH
- FALSKT PEPPAROTSKÖTT
- JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN
- FÅGELSOPPA
- FREDAGSSOPPA 01
- FISKSOPPA 01
- BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX
- KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA
- BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA
- POTATIS - OCH BROCCOLISOPPA
- ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
-
▼
april
(29)
tisdag 6 april 2010
SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
Recept - 4 portioner
1 Kg nyplockad svamp (hade 700 gr kantareller och 300 gr skogschampinjoner)
2-3 msk smör
3-4 msk vetemjöl
8 dl buljong (1 grönsaksbuljong och 1 svampbuljong + 8 dl. vatten)
2,5 dl matlagningsgrädde 15 %
svartpeppar och fransk örtkrydda
Till serveringen - Tryffelolja och färsk persilja
Borsta rent svampen och dela den i mindre bitar. Spara 10 hela kantareller och 10 champinjoner för dekoration.
Stek svampen i smöret på medelvärme tills vattnet i svampen är nästan bortkokt. Krydda med peppar och fransk örtkrydda.
Under tiden - värm klart buljongen.
Ta av grytan och ströa över vetemjölet. Rör om och låt stå någon minut och dra.
Sätt tillbaka på plattan, höj värmen och rör långsamt ned hälften av buljongen och låt den koka upp under omrörning.
Rör ned grädden och låt den koka upp under långsam omrörning.
Rör ned resten av buljongen (eller tills soppan har rätt tjocklek) och låt koka upp.
Lägg i den hela svampen och låt den koka med i 5 minuter.
Häll upp sopan i skålar, riv lite svart peppar över soppan, skvätt över en tesked tryffelolja och garnera med persilja.
Vill man inte ha tryffeloljan går det bra att istället röra ned ett par skedar portvin alldeles innan serveringen.
Gott med stekt vilöksbröd till.
Näringsvärde 100 gr
Protein - 6,5 gr - 12 %
Fett - 38 gr - 70 %
Kolhydrater - 10 gr - 18 %
1 portion ca 3 dl = 159 kalorier
Bon apetit!
ANGÅENDE RECEPTEN OVAN
Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!
Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!
För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.
Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;
– kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen
– piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad
– den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete
Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.
Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.
Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.
Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär
Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk
Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten
Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det
Godis; huvudsakligen olika nötter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar