tisdag 6 april 2010

FISKSOPPA 01


FISKSOPPA 01

Ingredienser – ca 4 portioner

Potatis 300 gr
Purjolök 1 st ca 150-180 gr
Morot 50 gr
Fänkål 50 gr
Torsk 1 fryst bit 125 gr
Regnbågslax 1 fryst bit 125 gr
Tigerräkor djupfrysta 20 st
Vitlök 1-2 klyftor
Fiskbuljong på tärning – 6 dl vatten + 2 tärningar
Vitt vin 2 dl
Ev. salt, vitpeppar

Recept

Värm buljongvattnet
Lägg tigerräkorna i kallvatten
Skala och tärna potatisen
Skölj av purjolöken
Skär av 1 dm av det gröna och skiva ned resten
Hacka vitlöken
Lägg i buljongtärningarna och låt koka upp
Häll i vinet och låt koka upp
Tillsätt potatis, purjolök, vitlök och låt det koka upp
Sänk värmen och låt det sjuda i 15 minuter
Skala och slanta moroten tunt
Strimla fänkålen fint 
Strimla det gröna på purjolöken
Skala tigerräkorna
Tina fisken i micron så att den precis börjar bli lite mjuk
Skär fisken i tärningar
Mixa ev soppan med stavmixer eller använd den som den är
Rör ned morot, fänkål och purjolök och låt sjuda med i 5 minuter utan lock
När 2 minuter återstår – vänd försiktigt ned fisken

Vid servering – lägg 5 tigerräkor i botten på skålen och häll över soppan


Näringsvärde 100 gr

Protein – 6 gr – 41 %
Fett – 1,14 gr – 18 %
Kolhydrater – 5,86 gr – 40 %

1 portion ca 3,5-4 dl ≈ 220 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!