torsdag 8 april 2010

FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN


FISKBULLAR (??!) a’la FABRIKÖRN


Ingredienser – ca 3 portioner

Fiskbullar i buljong 550 gr
Potatis 300-400 gr
Hackad spenat 250 gr
Crème fraish 8 % 2 dl
Färskost light 10 % med pepparrot 100 gr (typ Cantadou)
Röd paprika 50 gr
Riven pepparrot 10 gr (eller efter smak!)
Salt, vitpeppar, muskot


Recept

Sätt på potatisvattnet
Tina spenaten på låg värme i kastrull
Salta, peppra och krydda med lite muskot
Tärna paprikan
Skölj potatisen och dela den på mitten
Salta kokvattnet och lägg i potatisen
Låt koka 20 minuter
Låt fiskbullarna koka upp i sitt eget spad
Så fort det börjar sjuda – häll över dom i en skål
Värm crème fraishen under omrörning – men låt den inte koka
Rör ned peparrotsosten och låt den smälta ned under omrörning
Rör ned den rivna pepparroten
Blanda i paprikan
Häll av buljongen och vänd ner fiskbullarna i såsen
Värm under försiktig omrörning så att det inte bränner fast

Serveras med potatis och spenaten

Näringsvärde 100 gr

Protein – 4,4 gr – 23 %
Fett – 2,5 gr – 31 %
Kolhydrater – 8,7 gr – 46 %

1 portion ca 450 gr ≈ 350 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!