tisdag 6 april 2010

FETTUCINI VERDE CON SALMONE

Fettucini verde con salmone

3-4 port.

250 gr Fettucini Verde – grön, färsk bandpasta
280 gr Lax – djupfryst 2x140gr
2 st medelstora Chalottenlökar
2-3 klyftor vitlök
15-20 cm purjolök (smal)
100 gr fänkål
100 gr små plommontomater
2 sk rapsolja
1-1,5 dl mellangrädde 15%
1 st fiskbuljongtärning
250 gr hackad spenat (djupfryst)
50 gr pinjenötter
Salt
Svartpeppar
Citronsaft

Sätt på en stor kastrull med pastavatten
Tina spenaten i en kastrull
Tina laxen i mikron bara så mycket att det går att skära i den
Dela och grovhacka chalottenlöken
Dela och finstrimla vitlöken
Strimla fänkålen
Skär laxen i ca 2x2 cm kuber

Hetta upp en teflon- eller nonstick stekpanna
Rosta pinjenötterna någon minut utan att dom bränns och vänd sedan ned en skivad vitlök som bara skall värmas upp som hastigast. Häll upp på ett fat.
Häll rapsoljan i stekpannan – låt den bli varm och lägg i laxen och rör runt så den inte bränner fast.
Salta, peppra och droppa över citronsaften. Blanda. Sänk värmen.
Lägg i chalottenlöken och låt den steka med någon minut. Rör runt försiktigt.
Lägg i fänkålen och låt den steka med någon minut. Rör runt försiktigt.
Lägg i vitlöken och smula över fiskbuljongen. Rör runt försiktigt.
Häll i grädden och låt allt sjuda under försiktig omrörning emellanåt.

Snitta, skölj av och skär purjolöken i 1 cm bitar
Dela minitomaterna på tvären.
Salta, vitpeppra och ev häll på lite muskotnöt i den tinade spenaten, samt pinjenötterna och vitlöken.
Salta pastavattnet
Koka pastan 1-1,5 minuter kortare än vad som anges på förpackningen.
Blanda ner purjolöken och tomaterna i laxröran
När pastan är klar – häll av vattnet och blanda den med laxröran.

Vid servering – toppa med lite grovriven svartpeppar, parmesanost eller skvätt över lite vit tryffelolja. Spenaten vid sidan om.

Bon apetit!

Näringsvärde 100 gr

Protein - 37 gr - 21 %
Fett - 87 gr - 50 %
Kolhydrater - 49 gr - 28 %

1 portion ca 350 gr = 600 kalorier

ENBART FÖR LIVSNJUTARE!!

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!