tisdag 6 april 2010

MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)


MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)


Ingredienser – ca 3 liter, 8-10 portioner

Kalvstek 300 gr (eller något annat bra nötkött på extrapris!)
Gul lök 2 st
Vitlök 3 klyftor
Purjolök (det gröna) 100 gr
Morötter 2-3 st 150 gr
Blomkål 1 litet huvud ca 500 gr
Palsternacka 1 st 80-100gr
Persiljerot 1 st 80-100 gr
Rotselleri 100 gr
Sötpotatis 2-3 st ca 300 gr
Rött vin 1 dl (går bra med alkoholfritt matlagningsvin)
Tomatpuré 3 msk
Olivolja 2 msk
Buljong (på tärning) 1,5 liter
Chilipeppar röd ½ med kärnor
Svartpeppar grovmald, fransk örtkrydda, oregano el mejram, bladpersilja


Recept

Dela och skär köttet i sockerbitsstora kuber
Skala och skär löken grovt
Finskiva vitlöken
Finhacka chilin
Skala och slanta morötter, palsternacka och persiljerot
Putsa, skiva rotsellerin och skär sedan ned den i stavar
Värm olivoljan i stora kastrullen
Värm löken så den blir lite genomskinlig men inte bränd
Lägg i köttet och rör runt så det sluter sig på alla sidor
Sänk värmen
Krydda och rör runt
Tillsätt tomatpurén, vitlöken, chilin och rör runt
Häll i rödvinet, rör runt och låt det reducera någon/några minuter
Lägg i rotsakerna och låt dom rostas någon minut ihop med köttet
Häll på buljongen eller vatten/tärning och låt koka upp
Skala och tärna sötpotatisen
Tvätta och skär purjolöken i ringar
Finhacka bladpersiljans stjälkar
Lägg i potatisen, purjolöken, persiljan och låt sjuda i 10 minuter
Skär bort den smutsiga delen av roten på blomkålshuvudet, skär av bladen och resterande rot, hacka ned allt och lägg i grytan (mycket C-vitaminer!)
Dela blomkålen i små buketter
Efter 10 minuter – lägg i blomkålen och sjud ytterligare 10 minuter

Vid servering – riv sönder bladpersiljeblad över soppan

Ät grovt lantbröd med ost och ett glas lättmjölk till!

Gillar man inte stinget – uteslut chilin!


Näringsvärde 100 gr

Protein – 3,8 gr – 31 %
Fett – 1,5 gr – 29 %
Kolhydrater – 4,7 gr – 39 %

1 portion ca 400 gr ≈ 210 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!