Ingredienser – ca 3 liter, 8-10 portioner
Kalvstek 300 gr (eller något annat bra nötkött på extrapris!)
Gul lök 2 st
Vitlök 3 klyftor
Purjolök (det gröna) 100 gr
Morötter 2-3 st 150 gr
Blomkål 1 litet huvud ca 500 gr
Palsternacka 1 st 80-100gr
Persiljerot 1 st 80-100 gr
Rotselleri 100 gr
Sötpotatis 2-3 st ca 300 gr
Rött vin 1 dl (går bra med alkoholfritt matlagningsvin)
Tomatpuré 3 msk
Olivolja 2 msk
Buljong (på tärning) 1,5 liter
Chilipeppar röd ½ med kärnor
Svartpeppar grovmald, fransk örtkrydda, oregano el mejram, bladpersilja
Recept
Dela och skär köttet i sockerbitsstora kuber
Skala och skär löken grovt
Finskiva vitlöken
Finhacka chilin
Skala och slanta morötter, palsternacka och persiljerot
Putsa, skiva rotsellerin och skär sedan ned den i stavar
Värm olivoljan i stora kastrullen
Värm löken så den blir lite genomskinlig men inte bränd
Lägg i köttet och rör runt så det sluter sig på alla sidor
Sänk värmen
Krydda och rör runt
Tillsätt tomatpurén, vitlöken, chilin och rör runt
Häll i rödvinet, rör runt och låt det reducera någon/några minuter
Lägg i rotsakerna och låt dom rostas någon minut ihop med köttet
Häll på buljongen eller vatten/tärning och låt koka upp
Skala och tärna sötpotatisen
Tvätta och skär purjolöken i ringar
Finhacka bladpersiljans stjälkar
Lägg i potatisen, purjolöken, persiljan och låt sjuda i 10 minuter
Skär bort den smutsiga delen av roten på blomkålshuvudet, skär av bladen och resterande rot, hacka ned allt och lägg i grytan (mycket C-vitaminer!)
Dela blomkålen i små buketter
Efter 10 minuter – lägg i blomkålen och sjud ytterligare 10 minuter
Vid servering – riv sönder bladpersiljeblad över soppan
Ät grovt lantbröd med ost och ett glas lättmjölk till!
Gillar man inte stinget – uteslut chilin!
Näringsvärde 100 gr
Protein – 3,8 gr – 31 %
Fett – 1,5 gr – 29 %
Kolhydrater – 4,7 gr – 39 %
1 portion ca 400 gr ≈ 210 kalorier
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar