tisdag 6 april 2010

JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN



JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN

Ingredienser – ca 3-4 portioner

Blomkål 250 gr
Broccoli 250 gr
Torskfilé fryst i bit 2 st 250 gr
Fänkål 200 gr
Morot 100 gr
Krossade tomater liten burk 220 gr
Vitt vin 2,5 dl
Purjolök eller salladslök 50 gr
Crème Fraish 8 % 1 dl
Tomatpuré koncentrerad 2 msk
Vitlök 20 gr ca 3 klyftor
Rapsolja 1-2 msk
Fiskbuljong 1 tärning
1 knippa dill
Salt, vitpeppar, örtkrydda


Recept

Lägg fram torskfilén någon timme före matlagningen

Rensa och dela upp blomkålen i medelstora buketter
Rensa stjälkarna på broccolin och dela ev upp i medelstora buketter
Skala och slanta morötterna
Putsa och strimla fänkålen
Skölj och strimla purjolöken
Skala och finhacka vitlöken
Sätt på 0,7 liter vatten
Hetta upp en stekpanna eller järngryta och häll i rapsoljan
Rosta morötterna och fänkålen under omrörning några minuter
Sänk till medelvärme
Salta kokvattnet och lägg i blomkålen
Låt koka 10 minuter
Rör ned vitlöken i stekpannan
Smula över buljongtärningen
Krydda efter smak
Tillsätt tomatpurén och det vita vinet
Rör om och låt sjuda någon minut
Rör ned tomatkrosset
Rör ned crème fraishen
Hacka dillen och rör ned den tillsammans med purjolöken
Spara lite dill till garnering
Värm upp och låt allt stå och sjuda på medelvärme
Lägg i broccolin ovanpå blomkålen (gärna med buketten ovan vattnet) sätt på locket helt och låt småkoka i ytterligare 5 minuter
Dela torsken i mindre bitar
När broccolin och blomkålen är nästan färdiga – vänd försiktigt ned torsken i grytan

Vid servering – strö lite dill ovanpå fiskgrytan



Näringsvärde 100 gr

Protein – 5,7 gr – 39 %
Fett – 1,85 gr – 29 %
Kolhydrater – 4,6 gr – 32 %

1 portion ca 300 gr ≈ 180 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!