tisdag 6 april 2010

BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX


BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX

Perfekt träningsmat!


Ingredienser – ca 4 portioner

Svart färskpasta 250 gr (Rana Tagliolini nero)
Regnbågslax fryst 2x125 gr
Morötter 120-150 gr
Fänkål 120-150 gr
Schalottenlök 100 gr
Vitlök 3 klyftor (efter smak!)
Sockerärtor ca 100 gr
Minitomater ca 100 gr
Krossade tomater 220 gr (1liten bur)
Tomatpuré 3 msk 25-30gr
Vitt vin 1,5 dl
Matlagningsgrädde 15 % 0,8-1 dl
Olivolja 3 msk
Buljongtärning 1 st
Salt, örtkrydda, grovmalen svartpeppar
Parmesan hel att riva (mängd efter smak!)
Pricken över i! – Tryffelolja att ringla över (för gourmeten!)

Recept

Sätt på pastavattnet
Skala och slanta morötterna
Strimla fänkålen
Grovhacka schalottenlöken
Skiva vitlöken
Värm upp stekpannan/järngrytan
Häll i olivoljan
Stek schalottenlöken lätt genomskinlig
Lägg i morötterna och låt dom steka med någon minut
Lägg i fänkålen, vitlöken och rör om
Smula över buljongtärningen
Lägg i tomatpurén
Häll på det vita vinet och rör om
Låt koka 2-3 minuter
Häll i tomatkrosset och låt koka upp
Sänk värmen och låt allt sjuda några minuter
Skölj och dela sockerärtorna
Skölj och dela tomaterna
Tina laxen i micron försiktigt så att den precis börjar mjukna
Skär laxen i tärningar
Rör ned grädden och låt koka upp
Salta pastavattnet och lägg i pasta och låt den koka någon minut mindre än vad som rekommenderas
Vänd försiktigt ned lax, sockerärtor och tomater i pastasåsen
Sänk värmen
När pastan är klar – häll av vattnet och vänd försiktigt ned pastan i såsen
Låt allt gosa på svag värme någon minut

Servera med färskriven parmesan, grovmald svartpeppar och ringla en god olivolja (helst tryffelolja!) över allt.

Le difese prendono posto ed il tast questa pasta fantastica!

Näringsvärde 100 gr

Protein – 6,3 gr – 22 %
Fett – 5,06 gr – 40 %
Kolhydrater – 10,94 gr – 38 %

1 portion ca 400 gr ≈ 460 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!