(Nej – jag vet inte varför den är redd . . . )
Ingredienser ca 4-5 skålar
Potatis mjölig sort ca 200 gr
Blomkål ca 400 gr
Morötter ca 100 gr
Rotselleri ca 100 gr
Palsternacka ca 100 gr
Persiljerot ca 100 gr
Schalottenlök ca 100 gr
Vitlöksklyftor 2 st
Salladslök (eller purjolök) ca 50 gr
Gröna ärtor djupfrysta ca 100 gr
Grönsaksbuljong 1 liter (3 tärningar)
Lättmjölk 2 dl
Vetemjöl 2 msk
Rapsolja 2 msk
Basilika ca 25 gr
Honung 1 msk
Salt, vitpeppar, fransk örtkrydda
Kastrull min 3 liter
Recept
Skala och rensa potatis, morötter, rotselleri, palsternacka och persiljerot
Slanta och tärna rotsakerna
Skala och skär löken i 1 cm stora bitar
Skala och dela vitlöken i 4 delar
Grovhacka basilikan
Skär salladslöken i 0,5-1 cm ringar
Värm upp rapsoljan i kastrullen
Lägg i löken och låt den bli lite genomskinlig under omrörning
Tillsätt alla rotsakerna utom potatisen och krydda med vitpeppar och örtkrydda
Låt rotsakerna rostas några minuter under omrörning
Rör ned honungen
Smula ned buljongtärningarna
Lägg i vitlöken
Häll på vattnet och låt allt koka upp
Lägg i basilikan
Om Du använder purjolök – lägg i den nu, om Du använder salladslök - vänta
Lägg i potatisen - koka upp - och låt allt sjuda i 20 minuter
Dela blomkålen i små buketter och lägg ned i soppan
Blanda vetemjölet och den kalla mjölken noggrant så det inte finns några klumpar
När allt kokat i 20 minuter – häll i redningen långsamt under omrörning
Lägg i ärtorna och ev salladslöken och låt allt sjuda ytterligare 5 minuter utan lock
Grovt bröd med smakrik ost och ett glas mjölk till är kanon!
Näringsvärde 100 gr
Protein – 1,5 gr – 17 %
Fett – 0,6 gr – 16 %
Kolhydrater – 6 gr – 67 %
1 portion ca 3,5-4 dl ≈ 140 kalorier
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar