tisdag 6 april 2010

REDD GRÖNSAKSSOPPA



REDD GRÖNSAKSSOPPA
(Nej – jag vet inte varför den är redd . . . )


Ingredienser ca 4-5 skålar

Potatis mjölig sort ca 200 gr
Blomkål ca 400 gr
Morötter ca 100 gr
Rotselleri ca 100 gr
Palsternacka ca 100 gr
Persiljerot ca 100 gr
Schalottenlök ca 100 gr
Vitlöksklyftor 2 st
Salladslök (eller purjolök) ca 50 gr
Gröna ärtor djupfrysta ca 100 gr
Grönsaksbuljong 1 liter (3 tärningar)
Lättmjölk 2 dl
Vetemjöl 2 msk
Rapsolja 2 msk
Basilika ca 25 gr
Honung 1 msk
Salt, vitpeppar, fransk örtkrydda
Kastrull min 3 liter

Recept

Skala och rensa potatis, morötter, rotselleri, palsternacka och persiljerot
Slanta och tärna rotsakerna
Skala och skär löken i 1 cm stora bitar
Skala och dela vitlöken i 4 delar
Grovhacka basilikan
Skär salladslöken i 0,5-1 cm ringar
Värm upp rapsoljan i kastrullen
Lägg i löken och låt den bli lite genomskinlig under omrörning
Tillsätt alla rotsakerna utom potatisen och krydda med vitpeppar och örtkrydda
Låt rotsakerna rostas några minuter under omrörning
Rör ned honungen
Smula ned buljongtärningarna
Lägg i vitlöken
Häll på vattnet och låt allt koka upp
Lägg i basilikan
Om Du använder purjolök – lägg i den nu, om Du använder salladslök - vänta
Lägg i potatisen - koka upp - och låt allt sjuda i 20 minuter
Dela blomkålen i små buketter och lägg ned i soppan
Blanda vetemjölet och den kalla mjölken noggrant så det inte finns några klumpar
När allt kokat i 20 minuter – häll i redningen långsamt under omrörning
Lägg i ärtorna och ev salladslöken och låt allt sjuda ytterligare 5 minuter utan lock

Grovt bröd med smakrik ost och ett glas mjölk till är kanon!

Näringsvärde 100 gr

Protein – 1,5 gr – 17 %
Fett – 0,6 gr – 16 %
Kolhydrater – 6 gr – 67 %

1 portion ca 3,5-4 dl ≈ 140 kalorier 

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!