tisdag 6 april 2010

RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!

RÖDBETSGRYTA

Ingredienser - ca 6 portioner

Rödbetor ca 850 gr
Rödlök 2 st ca 300 gr
Vitlök ca 20 gr
Spetskål ca 400 gr
Olivolja 2-3 matskedar
Vitt vin 2 dl (går bra med alkoholfritt matlagningsvin)
Grönsaksbuljong 1 liter
Crème Fraish
Salt, peppar, fransk örtkrydda
Ev. färsk timjan till dekoration

Recept

Värm 1 liter grönsaksbuljong i en stor kastrull (min 4-5 lit)
Skala och tärna rödbetorna (använd plasthandskar!)
Skala och grovhacka rödlöken
Finhacka vitlöken
Fräs rödbetorna och rödlöken i olivoljan ett par minuter. Använd en stekpanna med höga kanter eller en järngryta.
Blanda ner vitlöken
Salta, peppra och krydda
Häll på vinet och låt koka upp
Häll över allt i kastrullen med buljong
Låt småkoka i 15 minuter
Dela och skiva spetskålen
När 15 minuter gått – vänd ner spetskålen i kastrullen och låt småkoka ytterligare 10 minuter

Servera grytan med en klick crème fraish, färsk timjan och ät rågbröd med ost till.

Grytan går att göra mustigare med mörk oxbuljong istället, och genom att byta ut en del av buljongen mot mer vin.

Näringsvärde 100 gr

Protein – 1,05 gr – 13 %
Fett – 1,1 gr – 31 %
Kolhydrater – 4,55 gr – 56 %

1 portion 3 dl ≈ 100 kalorier

Vill man öka proteinandelen i grytan utan att öka fettmängden kan man tärna 300 gr skinka (innanlår), krydda och bryna den lätt i stekpannan någon minut och sedan låta den brässera i lite vin under lock innan man låter den koka upp med buljongen i kastrullen innan rödbetorna läggs i. Ökar proteindelen till 30 %, men 1 portion ökar bara till 120 kalorier!

1 kommentar:

Anonym sa...

Keep up the good work ;) Calle

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!