Bloggarkiv
-
▼
2010
(47)
-
▼
april
(29)
- JÄTTEGOD KÅLSOPPA
- HEMLAGAD KÅLPUDDING
- BLODPUDDING-WOK
- TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON
- SNABBA LYXPASTAN
- KYCKLINGGRYTA MED ROTSAKER Ingredienser – ca 4 ...
- GRAVLAX, POTATIS, RÄDISOR
- FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN
- SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
- FETTUCINI VERDE CON SALMONE
- GRÖN VINTERSOPPA
- ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
- RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
- SNABBA KYCKLINGGRYTAN
- REDD GRÖNSAKSSOPPA
- OLIVIAS POPEYETRAP
- RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA
- MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)
- RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH
- FALSKT PEPPAROTSKÖTT
- JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN
- FÅGELSOPPA
- FREDAGSSOPPA 01
- FISKSOPPA 01
- BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX
- KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA
- BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA
- POTATIS - OCH BROCCOLISOPPA
- ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
-
▼
april
(29)
tisdag 6 april 2010
RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
Ingredienser - ca 6 portioner
Rödbetor ca 850 gr
Rödlök 2 st ca 300 gr
Vitlök ca 20 gr
Spetskål ca 400 gr
Olivolja 2-3 matskedar
Vitt vin 2 dl (går bra med alkoholfritt matlagningsvin)
Grönsaksbuljong 1 liter
Crème Fraish
Salt, peppar, fransk örtkrydda
Ev. färsk timjan till dekoration
Recept
Värm 1 liter grönsaksbuljong i en stor kastrull (min 4-5 lit)
Skala och tärna rödbetorna (använd plasthandskar!)
Skala och grovhacka rödlöken
Finhacka vitlöken
Fräs rödbetorna och rödlöken i olivoljan ett par minuter. Använd en stekpanna med höga kanter eller en järngryta.
Blanda ner vitlöken
Salta, peppra och krydda
Häll på vinet och låt koka upp
Häll över allt i kastrullen med buljong
Låt småkoka i 15 minuter
Dela och skiva spetskålen
När 15 minuter gått – vänd ner spetskålen i kastrullen och låt småkoka ytterligare 10 minuter
Servera grytan med en klick crème fraish, färsk timjan och ät rågbröd med ost till.
Grytan går att göra mustigare med mörk oxbuljong istället, och genom att byta ut en del av buljongen mot mer vin.
Näringsvärde 100 gr
Protein – 1,05 gr – 13 %
Fett – 1,1 gr – 31 %
Kolhydrater – 4,55 gr – 56 %
1 portion 3 dl ≈ 100 kalorier
Vill man öka proteinandelen i grytan utan att öka fettmängden kan man tärna 300 gr skinka (innanlår), krydda och bryna den lätt i stekpannan någon minut och sedan låta den brässera i lite vin under lock innan man låter den koka upp med buljongen i kastrullen innan rödbetorna läggs i. Ökar proteindelen till 30 %, men 1 portion ökar bara till 120 kalorier!
ANGÅENDE RECEPTEN OVAN
Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!
Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!
För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.
Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;
– kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen
– piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad
– den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete
Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.
Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.
Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.
Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär
Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk
Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten
Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det
Godis; huvudsakligen olika nötter
1 kommentar:
Keep up the good work ;) Calle
Skicka en kommentar