Bloggarkiv
-
▼
2010
(47)
-
▼
april
(29)
- JÄTTEGOD KÅLSOPPA
- HEMLAGAD KÅLPUDDING
- BLODPUDDING-WOK
- TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON
- SNABBA LYXPASTAN
- KYCKLINGGRYTA MED ROTSAKER Ingredienser – ca 4 ...
- GRAVLAX, POTATIS, RÄDISOR
- FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN
- SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
- FETTUCINI VERDE CON SALMONE
- GRÖN VINTERSOPPA
- ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
- RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
- SNABBA KYCKLINGGRYTAN
- REDD GRÖNSAKSSOPPA
- OLIVIAS POPEYETRAP
- RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA
- MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)
- RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH
- FALSKT PEPPAROTSKÖTT
- JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN
- FÅGELSOPPA
- FREDAGSSOPPA 01
- FISKSOPPA 01
- BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX
- KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA
- BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA
- POTATIS - OCH BROCCOLISOPPA
- ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
-
▼
april
(29)
tisdag 6 april 2010
SNABBA KYCKLINGGRYTAN
Ingredienser – ca 5 portioner
2 kycklingfiléer ca 300-350 gr
3 st Schalottenlökar ca 120 gr
2 vitlöksklyftor
Morötter ca 100 gr
Palsternacka ca 100 gr
Sötpotatis ca 400 gr
Röd paprika ca 100 gr
Minitomater ca 100 gr
2-3 stänger salladslök
1 liten burk krossade tomater ca 220 gr
3 msk tomatpuré
1 brk Borlottibönor
1 flaska alkoholfritt vitt matlagningsvin 3,3 dl
3 msk rapsolja
1 höns- och 1 grönsaksbuljongtärning
Salt, peppar, fransk örtkrydda (Provencal)
Recept
Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Skala och grovhacka schalottenlöken
Skiva vitlöken tunt
Dela och skär upp kycklingfiléerna i mindre bitar
Värm rapsoljan i en järngryta eller stekpanna med höga kaner
Lägg i schalottenlöken och låt den bli lite genomskinlig
Lägg i kycklingen och blanda runt så den blir vit på alla sidor
Peppra och krydda, sänk värmen till medel
Lägg i morötter, palsternacka och rör runt
Skala och skär upp sötpotatisen i sockerbitsstora tärningar
Smula ned buljongtärningarna och tillsätt tomatpurén
Häll på vinet och låt koka upp
Rör ned tomatkrosset och låt koka upp
Blanda ned sötpotatisen, koka upp, sänk värmen och låt allt sjuda i 20 minuter
Skölj och skär upp paprikan i sockerbitsstora bitar
Skölj och dela minitomaterna på mitten
Skölj och skär upp salladslöken tvärs i 0,5 cm ringar
Sila bort spadet från bönorna och skölj av dom i kallt vatten
Efter 20 minuter – smaka av med ev mer salt och peppar
Vänd försiktigt ned bönor paprika, tomater och salladslök i grytan och värm ytterligare 5 minuter.
SERVERA!
Dryck – ljust öl av italiensk typ (ex Perroni)
Näringsvärde 100 gr
Protein – 7,24 gr - 31 %
Fett – 1,9 gr - 19 %
Kolhydrater - 11,6 gr - 50 %
1 portion ca 400 gr ≈ 380 kalorier
ANGÅENDE RECEPTEN OVAN
Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!
Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!
För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.
Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;
– kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen
– piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad
– den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete
Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.
Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.
Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.
Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär
Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk
Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten
Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det
Godis; huvudsakligen olika nötter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar