tisdag 6 april 2010

SNABBA KYCKLINGGRYTAN

SNABBA KYCKLINGGRYTAN


Ingredienser – ca 5 portioner

2 kycklingfiléer ca 300-350 gr
3 st Schalottenlökar ca 120 gr
2 vitlöksklyftor
Morötter ca 100 gr
Palsternacka ca 100 gr
Sötpotatis ca 400 gr
Röd paprika ca 100 gr
Minitomater ca 100 gr
2-3 stänger salladslök
1 liten burk krossade tomater ca 220 gr
3 msk tomatpuré
1 brk Borlottibönor
1 flaska alkoholfritt vitt matlagningsvin 3,3 dl
3 msk rapsolja
1 höns- och 1 grönsaksbuljongtärning
Salt, peppar, fransk örtkrydda (Provencal)

Recept

Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Skala och grovhacka schalottenlöken
Skiva vitlöken tunt
Dela och skär upp kycklingfiléerna i mindre bitar
Värm rapsoljan i en järngryta eller stekpanna med höga kaner
Lägg i schalottenlöken och låt den bli lite genomskinlig
Lägg i kycklingen och blanda runt så den blir vit på alla sidor
Peppra och krydda, sänk värmen till medel
Lägg i morötter, palsternacka och rör runt
Skala och skär upp sötpotatisen i sockerbitsstora tärningar
Smula ned buljongtärningarna och tillsätt tomatpurén
Häll på vinet och låt koka upp
Rör ned tomatkrosset och låt koka upp
Blanda ned sötpotatisen, koka upp, sänk värmen och låt allt sjuda i 20 minuter
Skölj och skär upp paprikan i sockerbitsstora bitar
Skölj och dela minitomaterna på mitten
Skölj och skär upp salladslöken tvärs i 0,5 cm ringar
Sila bort spadet från bönorna och skölj av dom i kallt vatten
Efter 20 minuter – smaka av med ev mer salt och peppar
Vänd försiktigt ned bönor paprika, tomater och salladslök i grytan och värm ytterligare 5 minuter.

SERVERA!

Dryck – ljust öl av italiensk typ (ex Perroni)


Näringsvärde 100 gr

Protein – 7,24 gr - 31 %
Fett – 1,9 gr - 19 %
Kolhydrater - 11,6 gr - 50 %

1 portion ca 400 gr ≈ 380 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!