tisdag 6 april 2010

KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA


KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA


Ingredienser - ca 3 liter

Kycklingfilé ca 300-350 gr
Sötpotatis ca 350-400 gr
Morot ca 200 gr
Palsternacka ca 150 gr
Schalottenlök ca 200 gr
Vitlök 3 klyftor (eller efter smak!)
Spetskål 1 huvud (ca 400-450 gr)
Krossade tomater 1 burk
Vitt vin 3 dl
Kycklingbuljong 1,2 liter (3 tärningar + 1,2 liter vatten)
Rapsolja 4 msk
Flytande honung 2 matskedar
Vitpeppar, örtkrydda, salt

Recept

Värm vatten till buljongen (5 lit kastrull)
Skala och tärna sötpotatisen
Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Skala och skär löken grovt
Skala och strimla vitlöken
Skär bort roten på spetskålen, dela den på längden och dela halvorna ytterligare 1 ggr på längden. 
Strimla kålen i 1 cm breda strimlor
Dela och skär kycklingfiléerna i tärningar
Lägg i buljongtärningarna i det kokande vattnet och sänk värmen så att det bara sjuder
Värm 2 msk rapsolja i stekpannan
Stek kycklingen under omrörning tills den vitnat på ytan
Salta, peppra och krydda
Sänk värmen till medium
Lägg i löken och låt den steka med tills den börjar bli lite genomskinlig
Rör ned vitlöken
Häll på 1,5 dl vitt vin och låt det koka upp
Häll över tomatkrosset och låt allt koka ihop några minuter
Häll över allt i kastrullen med buljong
Värm stekpannan igen och tillsätt 2 msk rapsolja
Lägg i kålen, rör runt och sänk värmen till medium
Salta och peppra
Låt kålen sjunka ihop 1/3 under omrörning
Rör ned 2 msk honung och blanda runt ordentligt
Häll på 1,5 dl vitt vin och låt allt koka upp
Häll över allt i kastrullen med buljong
Höj värmen och tillsätt alla rotsaker
När det börjar koka – sänk värmen och låt allt sjuda i 20 minuter

Ätes rykande varm!

Dryck – vitt halvtorrt vin eller ljus lager


Näringsvärde 100 gr

Protein – 4 gr – 26 %
Fett – 2 gr – 30 %
Kolhydrater – 6,83 gr – 44 %

1 skål ca 350 gr ≈ 220 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!