tisdag 27 april 2010

HEMLAGAD KÅLPUDDING



HEMLAGAD KÅLPUDDING

Kräver ugn – eller . . . Kolla receptet nedan!

Ingredienser – ca 4 portioner

Lammfärs 500 gr
Lök 100 gr
Vitlök 1-2 klyftor
Vitkål ca 200 gr
Äpple – syrligt 2 st ca 200 gr skalat
Potatis ca 400 gr
Röd paprika ca 100 gr
Gul paprika ca 100 gr
Rapsolja
Smör
Sirap 2 matskedar
Vetemjöl 3 matskedar
Lättmjölk 1 dl
5 dl hönsbuljong
Salt, svartpeppar, fransk örtkrydda
Rårörda lingon – efter smak

Recept

Värm buljongen
Hacka löken
Hacka vitlöken
Strimla vitkålen
Skala, kärna ur och riv äpplena grovt
Lägg lammfärsen i en skål och blanda ner äpplet
Salta, peppra och krydda
Värm stekpannan och lägg i en matsked rapsolja
Värm löken genomskinlig
Ta av stekpanna från plattan och blanda ner lök och vitlök i färsen
Värm en kastrull och tillsätt lika delar smör och rapsolja – 2 matskedar av varje
Stek vitkålen mjuk utan att den bränns vid
Lägg färsen i stekpannan och forma den till en rund limpa
Lägg vitkålen ovanpå
Ringla över 2 matskedar sirap
Häll i buljongen så att den når upp halvvägs på färsbullen
Sätt stekpannan på plattan sätt på ett rymligt lock och låt allt småputtra i 20 minuter
Efter 20 minuter låt kålpuddingen koka ytterligare 25 minuter
Sätt på potatisvattnet
Tvätta och dela potatisen
Salta potatisvattnet när de kokar och lägg i potatisen när kålpuddingen har 20 minuter kvar.
Skär upp parikorna och lägg på tallriken
Smält 2-3 matskedar smör i en liten kastrull precis så att det bara blir flytande
Ta av från plattan och ströa i vetemjölet
Låt det stå och dra in någon minut
Sätt tillbaka på plattan och värm upp under omrörning
När det börjar bli varmt – rör ned mjölken
Häll av 2 dl av buljongen runt kålpuddingen och rör ned i såsen

Servera allt med rårörda lingon

Näringsvärde 100 gr

Protein – 6,1 gr – 18 %
Fett – 6,95 gr – 46 %
Kolhydrater – 12 gr – 35 %

1 portion ca 400 gr ≈ 550 kalorier

Vill man göra rätten magrare går det att byta ut lammfärsen mot mager (5 %) nötfärs, samt skippa smörsåsen och bara förtjocka buljongen som blir kvar med lite maizena. Det går även att skippa lingonen med tanke på sockret.
Näringsvärdena ändras då enligt nedan;

Protein – 6,76 gr – 29 %
Fett – 3,1 gr – 30 %
Kolhydrater – 9,47 gr – 41 %

1 portion ca 400 gr ≈ 380 kalorier






Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!