tisdag 6 april 2010

RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA


RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA

Den här goda enkla grytan gjordes efter en kylskåpsrensning – behövde ”bara” köpa till fänkål, squash och chilipeppar!


Ingredienser – 3-4 portioner

Morötter 2 st ca 150-175 gr
Persiljerot ca 130-150 gr
Rotselleri ca 100 gr
Fänkål ca 100-125 gr
Vitlök 2 klyftor
Squash ca 180-200 gr
Röd paprika ca 100 gr
Chilipeppar ½ ca 10 gr
Minitomater 10 st
Krossade tomater 200 gr (liten burk)
Tomatpuré 3 msk
Djupfrysta tigerräkor 41/50 ca 15 st
Rapsolja 2 msk
Smör 10-20 gr
Vitt vin 1,5 dl (går bra med alkoholfritt matlagningsvin)
Matlagningsgrädde 15% 1 dl
Honung 2 msk
Grönsaksbuljongtärningar 2 st
Salt, vitpeppar, örtkrydda

Recept

Tina tigerräkorna i kallt vatten
Skala och slanta morötter och persiljerot
Skär rotsellerin i tunna stavar
Dela fänkålen och skär ned den tvärs
Skölj squashen och skär den i sockerbitsstora tärningar (behåll det gröna skalet!)
Finskiva vitlöken
Finhacka chilifrukten
Värm upp smör och rapsolja i en stekpanna med höga kanter eller en järngryta
Rosta rotsakerna ett par minuter under omrörning
Krydda och rör/smält ned honungen
Lägg i vitlök och chili och blanda runt
Smula ned buljongtärningarna och skeda i tomatpurén
Häll på vitvinet – rör runt - och låt sjuda några minuter
Häll i tomatkrosset och blanda runt
Blanda ned fänkålen och squashen och låt allt sjuda i 10 minuter
Dela, tvätta och skär ned paprikan i 1cmx1cm stora bitar
Tvätta och dela tomaterna på mitten
Ta upp och rensa räkorna och låt dom rinna av på ett hushållspapper
Rör ned grädden och låt grytan sjuda ytterligare 5 minuter
Vänd ner paprikan och tomaterna någon minut innan servering
Vid servering – toppa med ett par räkor i varje skål

Ett vitt halvtorrt Rhenvin passar bra till!


Näringsvärde 100 gr

Protein – 4,8 gr – 23 %
Fett – 3,6 gr – 40 %
Kolhydrater – 7,7 gr – 37 %

1 portion ca 350-400 gr ≈ 310 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!