Den här goda enkla grytan gjordes efter en kylskåpsrensning – behövde ”bara” köpa till fänkål, squash och chilipeppar!
Ingredienser – 3-4 portioner
Morötter 2 st ca 150-175 gr
Persiljerot ca 130-150 gr
Rotselleri ca 100 gr
Fänkål ca 100-125 gr
Vitlök 2 klyftor
Squash ca 180-200 gr
Röd paprika ca 100 gr
Chilipeppar ½ ca 10 gr
Minitomater 10 st
Krossade tomater 200 gr (liten burk)
Tomatpuré 3 msk
Djupfrysta tigerräkor 41/50 ca 15 st
Rapsolja 2 msk
Smör 10-20 gr
Vitt vin 1,5 dl (går bra med alkoholfritt matlagningsvin)
Matlagningsgrädde 15% 1 dl
Honung 2 msk
Grönsaksbuljongtärningar 2 st
Salt, vitpeppar, örtkrydda
Recept
Tina tigerräkorna i kallt vatten
Skala och slanta morötter och persiljerot
Skär rotsellerin i tunna stavar
Dela fänkålen och skär ned den tvärs
Skölj squashen och skär den i sockerbitsstora tärningar (behåll det gröna skalet!)
Finskiva vitlöken
Finhacka chilifrukten
Värm upp smör och rapsolja i en stekpanna med höga kanter eller en järngryta
Rosta rotsakerna ett par minuter under omrörning
Krydda och rör/smält ned honungen
Lägg i vitlök och chili och blanda runt
Smula ned buljongtärningarna och skeda i tomatpurén
Häll på vitvinet – rör runt - och låt sjuda några minuter
Häll i tomatkrosset och blanda runt
Blanda ned fänkålen och squashen och låt allt sjuda i 10 minuter
Dela, tvätta och skär ned paprikan i 1cmx1cm stora bitar
Tvätta och dela tomaterna på mitten
Ta upp och rensa räkorna och låt dom rinna av på ett hushållspapper
Rör ned grädden och låt grytan sjuda ytterligare 5 minuter
Vänd ner paprikan och tomaterna någon minut innan servering
Vid servering – toppa med ett par räkor i varje skål
Ett vitt halvtorrt Rhenvin passar bra till!
Näringsvärde 100 gr
Protein – 4,8 gr – 23 %
Fett – 3,6 gr – 40 %
Kolhydrater – 7,7 gr – 37 %
1 portion ca 350-400 gr ≈ 310 kalorier
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar