tisdag 6 april 2010

ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI


ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI

Ingredienser – ca 4 portioner

Kallrökt skinka 400 gr
Sötpotatis 200 gr
Schalottenlök 100 gr
Palsternacka 150 gr
Rotselleri 100 gr
Morot 150 gr
Krossade tomater 220 gr (liten burk)
Tomatpuré 3 msk
Minitomater 10 st
½ röd paprika ca 50-70 gr
Röd pepparfrukt 4-5 cm
Rapsolja 2 msk
Honung 3 msk
½ liter grönsaksbuljong (vatten + 1 tärning)
Broccoli 2x250 gr
Salt, svartpeppar, fransk örtkrydda

Recept

Värm buljongen
Skala och tärna potatisen
Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Puts rotsellerin och skär den i strimlor
Skala och skär löken grovt
Strimla pepparfrukten fint
Tärna skinkan i sockerbitsstora tärningar
Lägg i potatis, palsternacka, morot och rotselleri i buljongen
Låt koka 5 minuter
Värm stekpannan och häll i oljan
Stek löken lite genomskinlig
Blanda ner pepparfrukten
Lägg i skinkan och låt den steka med
Krydda
Sila av buljongen
Rensa broccolin
Lägg i tomatpurén i stekpannan
Häll i tomatkrosset
Rör ned 1 dl av buljongen
Vänd ner rotsakerna
Rör ned honungen
Låt allt sjuda på låg värme
Häll tillbaka buljongen i kastrullen och koka upp
Lägg i broccolin, sänk värmen och låt den ångkoka under lock i 5 minuter
Tärna paprikan
Skölj och dela tomaterna på mitten
Rör ned dom i pytten strax innan broccolin kokat färdigt
Häll av kokvattnet och servera

Näringsvärde 100 gr

Protein – 6,55 gr – 32 %
Fett – 2,5 gr – 28 %
Kolhydrater – 7,95 gr – 39 %

1 portion ca 350 gr + broccoli ≈ 280 kalorier

Vill man öka mängden protein och minska mängden fett kan skinkan bytas ut mot samma mängd kyckling – men uteslut då honungen och sätt till 1 dl vitt vin istället.
Skillnaden blir då;

Protein – 8,2 gr – 43 %
Fett – 2 gr – 24 %
Kolhydrater – 6,33 gr – 33 %

1 portion ca 350 gr + broccoli ≈ 270 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!