Bloggarkiv
-
▼
2010
(47)
-
▼
april
(29)
- JÄTTEGOD KÅLSOPPA
- HEMLAGAD KÅLPUDDING
- BLODPUDDING-WOK
- TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON
- SNABBA LYXPASTAN
- KYCKLINGGRYTA MED ROTSAKER Ingredienser – ca 4 ...
- GRAVLAX, POTATIS, RÄDISOR
- FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN
- SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
- FETTUCINI VERDE CON SALMONE
- GRÖN VINTERSOPPA
- ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
- RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
- SNABBA KYCKLINGGRYTAN
- REDD GRÖNSAKSSOPPA
- OLIVIAS POPEYETRAP
- RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA
- MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)
- RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH
- FALSKT PEPPAROTSKÖTT
- JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN
- FÅGELSOPPA
- FREDAGSSOPPA 01
- FISKSOPPA 01
- BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX
- KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA
- BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA
- POTATIS - OCH BROCCOLISOPPA
- ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
-
▼
april
(29)
tisdag 6 april 2010
ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
Ingredienser – ca 4 portioner
Kallrökt skinka 400 gr
Sötpotatis 200 gr
Schalottenlök 100 gr
Palsternacka 150 gr
Rotselleri 100 gr
Morot 150 gr
Krossade tomater 220 gr (liten burk)
Tomatpuré 3 msk
Minitomater 10 st
½ röd paprika ca 50-70 gr
Röd pepparfrukt 4-5 cm
Rapsolja 2 msk
Honung 3 msk
½ liter grönsaksbuljong (vatten + 1 tärning)
Broccoli 2x250 gr
Salt, svartpeppar, fransk örtkrydda
Recept
Värm buljongen
Skala och tärna potatisen
Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Puts rotsellerin och skär den i strimlor
Skala och skär löken grovt
Strimla pepparfrukten fint
Tärna skinkan i sockerbitsstora tärningar
Lägg i potatis, palsternacka, morot och rotselleri i buljongen
Låt koka 5 minuter
Värm stekpannan och häll i oljan
Stek löken lite genomskinlig
Blanda ner pepparfrukten
Lägg i skinkan och låt den steka med
Krydda
Sila av buljongen
Rensa broccolin
Lägg i tomatpurén i stekpannan
Häll i tomatkrosset
Rör ned 1 dl av buljongen
Vänd ner rotsakerna
Rör ned honungen
Låt allt sjuda på låg värme
Häll tillbaka buljongen i kastrullen och koka upp
Lägg i broccolin, sänk värmen och låt den ångkoka under lock i 5 minuter
Tärna paprikan
Skölj och dela tomaterna på mitten
Rör ned dom i pytten strax innan broccolin kokat färdigt
Häll av kokvattnet och servera
Näringsvärde 100 gr
Protein – 6,55 gr – 32 %
Fett – 2,5 gr – 28 %
Kolhydrater – 7,95 gr – 39 %
1 portion ca 350 gr + broccoli ≈ 280 kalorier
Vill man öka mängden protein och minska mängden fett kan skinkan bytas ut mot samma mängd kyckling – men uteslut då honungen och sätt till 1 dl vitt vin istället.
Skillnaden blir då;
Protein – 8,2 gr – 43 %
Fett – 2 gr – 24 %
Kolhydrater – 6,33 gr – 33 %
1 portion ca 350 gr + broccoli ≈ 270 kalorier
ANGÅENDE RECEPTEN OVAN
Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!
Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!
För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.
Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;
– kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen
– piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad
– den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete
Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.
Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.
Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.
Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär
Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk
Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten
Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det
Godis; huvudsakligen olika nötter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar