tisdag 6 april 2010

BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA


BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA


Perfekt för hårdjobbande cowboys och kroppsbyggare!

Ingredienser – ca 4 portioner

Nötfärs 10 % ca 300-350 gr
Lök 150 gr
Vitlök 3-4 klyftor (eller efter smak!)
Persiljerot 50 gr
Gul paprika 150 gr
Borlottibönor 1 brk (ca 300 gr)
Krossade tomater 1 liten brk (ca 220 gr)
Minitomater ca 100 gr
Tomatpuré 3-4 msk
Broccoli 100-150 gr
Cayennepepparfrukt ca 5 gr
Rött vin 1,5 dl
Crème fraish 8 % ca 1 dl
Rapsolja 2 msk
Buljongtärningar 2 st
Salt, grovmald svartpeppar, örtkryddor

Recept

Skala och slanta persiljeroten
Dela och tärna paprikan
Skala och grovhacka löken
Finstrimla vitlöken
Finstrimla pepparfrukten
Värm upp stekpannan och häll i rapsoljan
Värm löken genomskinlig
Lägg i nötfärsen och sänk värmen
Krydda
Stek allt under omrörning några minuter så färsen får färg
Rör ned vitlök och pepparfrukt
Smula över buljongtärningarna
Tillsätt tomatpurén
Häll på vinet, rör runt och låt koka upp
Blanda ner tomatkrosset och låt koka upp
Sänk värmen och låt allt sjuda i 10 minuter under omrörning då och då
Värm 2 cm vatten i en vid kastrull med lock
Rensa broccolin
Salta kokvattnet och lägg i broccolin. 
Låt den ångkoka under lock i 5 minuter
Skölj och dela minitomaterna på mitten
Öppna burken med bönor och skölj av spadet
Rör ned crème fraishen i pannan
Blanda ner bönorna
Höj värmen något och blanda ner paprikan och tomaterna
Låt allt bli varmt
Häll av kokvattnet och lägg upp broccolin på en tallrik
Servera bön- och nötfärspannan till

Dryck – någon god IPA!

Näringsvärde 100 gr

Protein – 8 gr – 33 %
Fett – 3,77 gr – 36 %
Kolhydrater – 7,38 gr – 31 %

1 portion ca 350 gr ≈ 335 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!