tisdag 6 april 2010

ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA

ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA

Recept – 5-6 portioner

Kålrot ca 300 gr rensat
Morötter ca 200 gr rensat
Palsternacka ca 150 gr rensat
Kålrabbi ca 300 gr rensat
Rotselleri ca 100 gr rensat
Lax 250 gr (frysta bitar)
Grönsaksbuljong 5 dl
Krossade tomater 220 gr (liten burk)
Olivolja 3-4 msk
Fetaost
1 kruka Basilika
Salt, peppar, ev. fransk örtkrydda

Skala och tärna alla grönsaker i sockerbitsstora bitar.
Värm upp olivoljan och fräs grönsakerna några minuter under omrörning på hög temperatur.
Salta, peppra och krydda med fransk örtkrydda.
Smula ned 2 buljongtärningar
Häll över de krossade tomaterna
Häll över 5 dl vatten och rör om
Koka upp och sänk sedan värmen så att grytan bara sjuder.
Låt sjuda i 10 minuter.
Tina laxen i mikron, men bara så den precis börjar mjukna.
Tärna laxen i mindre bitar och marinera den med citronsaft eller Limesaft.
Tärna fetaosten.
Repa av bladen och grovhacka basilikan.
När 10 minuter gått – vänd försiktigt ned laxen i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Rör ned basilikan och fetaosttärningarna precis innan serveringen.

En ljus öl av pilsnertyp passar utmärk att dricka till.

Om inte hela grytan skall serveras direkt samma dag – häll av den mängd som skall serveras och tillsätt bara lax till den delen. Annars kokar laxen bara sönder i småsmulor.
Vid servering av resterande värms grytan upp och man tillsätter laxen och låter den koka med 5 minuter innan den serveras.

Näringsvärde 100 gr

Protein - 21,5 gr - 24 %
Fett - 48,5 gr - 55 %
Kolhydrater - 18 gr - 20 %

1 portion ca 3 dl ≈ 250 kalorier

Andelen fett i % är hög i denna rätt, men består huvudsakligen av nyttigt fett från olivolja och fisk. 

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!