Bloggarkiv
-
▼
2010
(47)
-
▼
april
(29)
- JÄTTEGOD KÅLSOPPA
- HEMLAGAD KÅLPUDDING
- BLODPUDDING-WOK
- TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON
- SNABBA LYXPASTAN
- KYCKLINGGRYTA MED ROTSAKER Ingredienser – ca 4 ...
- GRAVLAX, POTATIS, RÄDISOR
- FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN
- SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
- FETTUCINI VERDE CON SALMONE
- GRÖN VINTERSOPPA
- ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
- RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
- SNABBA KYCKLINGGRYTAN
- REDD GRÖNSAKSSOPPA
- OLIVIAS POPEYETRAP
- RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA
- MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)
- RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH
- FALSKT PEPPAROTSKÖTT
- JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN
- FÅGELSOPPA
- FREDAGSSOPPA 01
- FISKSOPPA 01
- BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX
- KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA
- BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA
- POTATIS - OCH BROCCOLISOPPA
- ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
-
▼
april
(29)
tisdag 6 april 2010
ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
Recept – 5-6 portioner
Kålrot ca 300 gr rensat
Morötter ca 200 gr rensat
Palsternacka ca 150 gr rensat
Kålrabbi ca 300 gr rensat
Rotselleri ca 100 gr rensat
Lax 250 gr (frysta bitar)
Grönsaksbuljong 5 dl
Krossade tomater 220 gr (liten burk)
Olivolja 3-4 msk
Fetaost
1 kruka Basilika
Salt, peppar, ev. fransk örtkrydda
Skala och tärna alla grönsaker i sockerbitsstora bitar.
Värm upp olivoljan och fräs grönsakerna några minuter under omrörning på hög temperatur.
Salta, peppra och krydda med fransk örtkrydda.
Smula ned 2 buljongtärningar
Häll över de krossade tomaterna
Häll över 5 dl vatten och rör om
Koka upp och sänk sedan värmen så att grytan bara sjuder.
Låt sjuda i 10 minuter.
Tina laxen i mikron, men bara så den precis börjar mjukna.
Tärna laxen i mindre bitar och marinera den med citronsaft eller Limesaft.
Tärna fetaosten.
Repa av bladen och grovhacka basilikan.
När 10 minuter gått – vänd försiktigt ned laxen i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Rör ned basilikan och fetaosttärningarna precis innan serveringen.
En ljus öl av pilsnertyp passar utmärk att dricka till.
Om inte hela grytan skall serveras direkt samma dag – häll av den mängd som skall serveras och tillsätt bara lax till den delen. Annars kokar laxen bara sönder i småsmulor.
Vid servering av resterande värms grytan upp och man tillsätter laxen och låter den koka med 5 minuter innan den serveras.
Näringsvärde 100 gr
Protein - 21,5 gr - 24 %
Fett - 48,5 gr - 55 %
Kolhydrater - 18 gr - 20 %
1 portion ca 3 dl ≈ 250 kalorier
Andelen fett i % är hög i denna rätt, men består huvudsakligen av nyttigt fett från olivolja och fisk.
ANGÅENDE RECEPTEN OVAN
Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!
Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!
För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.
Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;
– kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen
– piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad
– den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete
Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.
Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.
Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.
Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär
Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk
Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten
Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det
Godis; huvudsakligen olika nötter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar