tisdag 6 april 2010

GRÖN VINTERSOPPA

GRÖN VINTERSOPPA – JANUARIGODIS!


Recept – många portioner! (ca. 10)

1 Blomkålshuvud ca 600 gr. rensat
Broccoli ca 500 gr. rensat
3 mjöliga potatisar ca 200 gr.
1 bit (grön) purjolök ca 100 gr.
1-1,5 lit. Hönsbuljong på tärning
0,5 lit vitt vin – Sancerre? (alkoholfritt funkar oxå!)
1 dl. Crème fraish 8% fett
100 gr. riven Västerbottenost
1 kruka Koriander

Råvarukostnad ca 100:- + vitt vin.

Spara 1/3 del av blommorna på blomkålen och broccolin – skiva ned resten i mindre bitar.
Skala och tärna potatisen.
Repa av bladen på Koriandern.
Koka upp buljong och vin.
Ta blomkål, broccoli, potatis och skär av alla stjälkarna på Koriandern och lägg i buljongen.
Låt koka 20 minuter på medelvärme.

Under tiden;
Dela sönder blomkåls- och broccoliblommorna i små buketter.
Dela och skiva purjolöken i 1 cm bitar.
Rör ihop Västerbottenosten med crème fraishen.

När soppan kokat 20 minuter;
Smaksätt med vitpeppar och ev. andra kryddor efter smak.
Mixa allt till en slät soppa.
Låt koka upp och tillsätt blomkålsbuketterna och purjolöken.
Sänk värmen och låt sjuda 5 minuter.
Tillsätt broccolibuketterna och låt sjuda ytterligare 5 minuter utan lock.

Vid servering – strö över korianderblad och lägg dit en klick ost-crème fraish.

Njut i vinterkylan! (Gärna med grovt bröd till!)

Näringsvärde 100gr. Ca 1 dl. färdig soppa

Protein 3 gr. 12 kalorier (23%)
Fett 2,6 gr. 24 kalorier (46%)
Kolhydrater 4,1 gr. 17 kalorier (32%)

1 portion ca. 3 dl. ≈ 160 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!