Bloggarkiv
-
▼
2010
(47)
-
▼
april
(29)
- JÄTTEGOD KÅLSOPPA
- HEMLAGAD KÅLPUDDING
- BLODPUDDING-WOK
- TORSKGRYTA MED BLOMKÅL I MICRON
- SNABBA LYXPASTAN
- KYCKLINGGRYTA MED ROTSAKER Ingredienser – ca 4 ...
- GRAVLAX, POTATIS, RÄDISOR
- FISKBULLAR (??!) a'la FABRIKÖRN
- SVAMPSOPPA a´la PAPA DAN!
- FETTUCINI VERDE CON SALMONE
- GRÖN VINTERSOPPA
- ROTFRUKTSGRYTA MED LAX OCH FETA
- RÖDBETSGRYTA - VINTERVITAMINBOOST!!!
- SNABBA KYCKLINGGRYTAN
- REDD GRÖNSAKSSOPPA
- OLIVIAS POPEYETRAP
- RÄK- OCH ROTSAKSGRYTA
- MATIG KÖTT- OCH GRÖNSAKSSOPPA (med sting!)
- RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH
- FALSKT PEPPAROTSKÖTT
- JÄTTESNABBA TORSKGRYTAN
- FÅGELSOPPA
- FREDAGSSOPPA 01
- FISKSOPPA 01
- BLÄCKFISKPASTA MED REGNBÅGSLAX
- KÅL- OCH KYCKLINGSOPPA
- BÖN- OCH NÖTFÄRSPANNA
- POTATIS - OCH BROCCOLISOPPA
- ROTSAKSPYTT MED BROCCOLI
-
▼
april
(29)
tisdag 6 april 2010
GRÖN VINTERSOPPA
Recept – många portioner! (ca. 10)
1 Blomkålshuvud ca 600 gr. rensat
Broccoli ca 500 gr. rensat
3 mjöliga potatisar ca 200 gr.
1 bit (grön) purjolök ca 100 gr.
1-1,5 lit. Hönsbuljong på tärning
0,5 lit vitt vin – Sancerre? (alkoholfritt funkar oxå!)
1 dl. Crème fraish 8% fett
100 gr. riven Västerbottenost
1 kruka Koriander
Råvarukostnad ca 100:- + vitt vin.
Spara 1/3 del av blommorna på blomkålen och broccolin – skiva ned resten i mindre bitar.
Skala och tärna potatisen.
Repa av bladen på Koriandern.
Koka upp buljong och vin.
Ta blomkål, broccoli, potatis och skär av alla stjälkarna på Koriandern och lägg i buljongen.
Låt koka 20 minuter på medelvärme.
Under tiden;
Dela sönder blomkåls- och broccoliblommorna i små buketter.
Dela och skiva purjolöken i 1 cm bitar.
Rör ihop Västerbottenosten med crème fraishen.
När soppan kokat 20 minuter;
Smaksätt med vitpeppar och ev. andra kryddor efter smak.
Mixa allt till en slät soppa.
Låt koka upp och tillsätt blomkålsbuketterna och purjolöken.
Sänk värmen och låt sjuda 5 minuter.
Tillsätt broccolibuketterna och låt sjuda ytterligare 5 minuter utan lock.
Vid servering – strö över korianderblad och lägg dit en klick ost-crème fraish.
Njut i vinterkylan! (Gärna med grovt bröd till!)
Näringsvärde 100gr. Ca 1 dl. färdig soppa
Protein 3 gr. 12 kalorier (23%)
Fett 2,6 gr. 24 kalorier (46%)
Kolhydrater 4,1 gr. 17 kalorier (32%)
1 portion ca. 3 dl. ≈ 160 kalorier
ANGÅENDE RECEPTEN OVAN
Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!
Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!
För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.
Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;
– kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen
– piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad
– den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete
Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.
Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.
Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.
Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär
Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk
Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten
Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det
Godis; huvudsakligen olika nötter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar