tisdag 6 april 2010

RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH


RÄKSOPPA MED ASIATISK TOUCH


Ingredienser – ca 5-6 skålar

Morötter 250 gr
Rotselleri 130 gr
Fänkål 200 gr
Purjolök 100 gr
Vitlök 25 gr (ca 3 klyftor)
Röd paprika 100 gr
Chilipeppar ca 5 gr eller efter smak
Tigerräkor 220 gr (ca 30 räkor)
Fiskbuljong 8 dl (2 fiskbuljongtärningar)
Kokosmjölk 420 gr (1 burk)
Vitt vin 1,5 dl
Honung 1 msk ca 15 gr
Lime 1 st
Rapsolja 2 msk
Crème fraish ca 1 dl
Salt, vitpeppar, ingefära, spiskummin 

Recept

Lägg tigerräkorna i kallt vatten för att tina
Värm 8 dl vatten till buljongen
Slanta och strimla morötter och rotselleri
Spara en hel morot till senare
Skär av de gröna stjälkarna på fänkålen och spara till senare
Strimla fänkålen
Skär av 1 dm av purjolöken (det gröna) och spara till senare
Strimla purjolöken
Finhacka vitlöken
Finhacka chilin
Häll rapsoljan i en stor kastrull och värm upp
Lägg i morot och rotselleri och låt dom rostas i kastrullen någon minut under omrörning
Blanda ner fänkål, purjolök, vitlök, chili och låt dom värmas upp under omrörning någon minut
Krydda
Häll i vinet
Dela limen och pressa ut saften över grönsakerna
Tillsätt honungen och rör om
Låt sjuda någon minut
Rör ned kokosmjölken och låt allt koka upp
Häll i fiskbuljongen och låt koka upp
Låt allt sjuda i 20 minuter
Skiva moroten i lövtunna slantar
Strimla purjolöken fint
Strimla fänkålen fint
Skär ned paprikan i små tärningar
Skala räkorna och låt dom torka på ett papper
När soppan kokat 20 minuter – mixa den slät i mixer eller med stavmixer 
Lägg i de finstrimlade grönsakerna och låt allt koka upp
Servera direkt

Vid servering – lägg 5-6 räkor på botten av en skål
Häll över soppan
Klicka i en matsked Crème Fraish

Dryck – gärna en halvtorr Gewürztraminer, eller ett asiatiskt öl typ Singha, Chang eller Tiger


Näringsvärde 100 gr

Protein – 5,5 gr – 25 %
Fett – 5,0 gr – 52 %
Kolhydrater – 4,8 gr – 22 %

1 portion – ca 300 gr + räkor ≈ 270 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!