tisdag 6 april 2010

FÅGELSOPPA


FÅGELSOPPA

I receptet nedan går det att byta ut kalkon mot kyckling och koksmjölk mot en redning på 4 dl lättmjölk och 3 msk vetemjöl. 
Mängden kalorier/portion påverkas bara marginellt, men fördelningen mellan protein och fett påverkas jättemycket. Men det gör även smaken!
Se jämförande näringsvärden nedan.

Ingredienser – ca 8 portioner

Kalkonfilé ca 300-350 gr
Schalottenlök ca 200 gr
Vitlök 3 klyftor ca 20 gr
Purjolök ca 100 gr
Morötter 250 gr
Palsternacka 100 gr
Sockerärtor 150 gr
Gul paprika 200-250 gr
Små cocktailtomater 100-150 gr
Vitt vin 3 dl
Hönsbuljong 8 dl
Kokosmjölk 1 burk 400 ml
Rapsolja 2-3 msk
½-1 röd pepparfrukt (efter smak!)
Salt, vitpeppar

Recept

Förbered buljongen (i egen kastrull!) - värm vatten och lägg i 2 buljongtärningar
Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Skala och grovhacka schalottenlöken
Skala och finhacka vitlöken
Skär ned kalkonen i mindre bitar (ca 2x2x3 cm)
Värm en stor kastrull (min 5 lit) och häll i rapsoljan
Värm schalottenlöken tills den blir lite genomskinlig
Lägg i kalkonen och rör om tills den vitnat på alla sidor
Krydda
Sänk värmen till medel
Rör ned morötter och palsternacka och låt dom steka med någon minut
Finhacka pepparfrukten
Rör ned vitlöken och pepparfrukten
Tillsätt vinet och låt allt koka någon minut
Rör ned kokosmjölken och låt allt koka upp
Rör ned hönsbuljongen och låt allt koka upp
Sänk värmen och låt soppan stå och sjuda
Skölj och strimla purjolöken och rör ned den i soppan
Skölj, rensa och dela sockerärtorna
Skölj och halvera tomaterna 
Dela, skölj och skär ned paprikan i tärningar
Rör ned alla grönsakerna och låt soppan få ett uppkok

Servera!

Näringsvärde 100 gr

Protein – 4 gr – 22 %
Fett – 4,6 gr – 57 %
Kolhydrater – 3,95 gr – 22 %

1 portion ca 300 gr ≈ 230 kalorier


Näringsvärde 100 gr om man byter ut mot kyckling och mjölkredning

Protein – 5,86 gr – 34 %
Fett – 1,8 gr – 23 %
Kolhydrater – 7,47 gr – 43 %

1 porton ca 300 gr ≈ 210 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!