tisdag 4 maj 2010

ENKLA, SNABBA KALKONSOPPAN


ENKLA, SNABBA KALKONSOPPAN

Ingredienser – ca 1,5 liter

Kalkonkött – filé, bröst, eller dyl. ca 250 gr
Sötpotatis 1 st ca 200 gr
Morötter ca 200 gr
Palsternacka ca 100-150 gr
Rotselleri ca 100-150 gr
Schalottenlök ca 200 gr
Vitlök 3-4 klyftor
Hönsbuljong 2 tärningar + 6 dl vatten
Rapsolja 2 matskedar
Grovmald svartpeppar, fransk örtkrydda

Recept

Sätt på buljongvattnet
Skala och tärna sötpotatisen
Skala och slanta morötterna
Skala och slanta palsternackan
Putsa och skär rotsellerin i stavar
Skala och grovhacka löken
Finhacka vitlöken
Skär kalkonköttet i tärningar
Lägg i buljongtärningarna i det kokande vattnet och tag av kastrullen från plattan
Värm rapsoljan i en stor kastrull
Stek löken lätt genomskinlig
Lägg i kalkonen, krydda och stek tills köttet vitnat
Sänk värmen och lägg i morötter, palsternacka och rotselleri
Låt allt steka under omrörning några minuter
Lägg i sötpotatisen och vitlöken
Häll på buljongen och låt allt koka upp
Sänk värmen och låt allt sjuda i 15 minuter

Tillbehör – grovt lantbröd med smakrik ost

Näringsvärde 100 gr

Protein – 4,6 gr – 30 %
Fett – 2 gr – 28 %
Kolhydrater – 6,53 gr – 42 %

1 portion ca 3,5 dl ≈ 220 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!