onsdag 5 maj 2010

KALKONGRYTA MED SVARTA BÖNOR


KALKONGRYTA MED SVARTA BÖNOR

Ingredienser – ca 4 port

Kalkonkött ca 400 gr
Schalottenlök ca 150 gr
Vitlök 3-4 klyftor
Svarta bönor 1 burk 285 gr
Krossade tomater 220 gr 1 liten burk
Tomatpuré 2-3 matskedar
Mini plommontomater 15 st
Röd paprika 150 gr
Gul paprika 100 gr
Röd Chilifrukt ca 3-4 cm
Vitt vin 1 dl
Rapsolja 2 matskedar
1 hönsbuljongtärning
Salt, vitpeppar, örtkrydda

Recept

Skala och skär löken grovt
Finstrimla vitlöken
Finstrimla chilifrukten
Skär kalkonköttet i bitar
Värm upp stekpannan och häll i rapsoljan
Stek löken lätt genomskinlig
Dra ned värmen på medel
Tillsätt vitlök och chili och rör runt någon minut
Lägg i kalkonköttet och stek det vitt runt om
Krydda och rör om
Smula över buljongtärningen
Tillsätt tomatpurén
Häll på vinet och låt koka upp under omrörning
Häll över tomatkrosset
Rör om och låt småputtra i 10 minuter
Skölj och skär paprikan i bitar
Skölj och dela minitomaterna på mitten
Häll bönorna i en sil och skölj av dom
Vänd ned bönorna i grytan och värm upp någon minut
Vänd ner paprikan och tomaterna och värm upp någon minut

Servera!

Dryck – någon god IPA

Näringsvärde 100 gr

Protein – 9 gr – 38 %
Fett – 3,54 gr – 34 %
Kolhydrater – 6,9 gr – 29 %

1 portion ca 350 gr ≈ 340 kalorier




Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!