torsdag 27 maj 2010

RENSKAVSGRYTA ALLT I ETT




RENSKAVSGRYTA ALLT I ETT

Kött från vilt är ofta magert och proteinrikt. I den här enkla grytan hade det även gått bra att använda djupfryst älgskav eller viltskav också.

Ingredienser – 4 portioner

Renskav djupfryst 240 gr
Potatis – små delikatess ca 300 gr
Morötter ca 100 gr
Palsternacka ca 100 gr
Schalottenlök ca 150 gr
Vitlök 3-4 klyftor
Små plommontomater 10 st ca 100 gr
Krossade tomater 1 liten burk 220 gr
Tomatpuré 3 matskedar
Rött vin 1-1,5 dl (gärna en chianti!)
Creme fraish 8% 1 dl
Rapsolja 1,5 matskedar
Smör 1,5 matskedar
Bladpersilja 1 liten knippa ca 20 gr
Röd chilifrukt ca 4 cm
Oxbuljongtärningar 2 st
Torkade enbär 10 st
Salt, grovmald svartpeppar, viltkrydda

Recept

Sätt på potatisvattnet
Skala morötterna
Skala palsternackan
Skär morötter och palsternacka i stavar
Skala och grovhacka löken
Finstrimla vitlöken
Finstrimla chilifrukten
Repa av bladen på bladpersiljan och hacka ned stjälkarna smått
Salta potatisvattnet och koka potatisarna med skal i 15 minuter
Värm upp stekpannan och lägg i smör och rapsolja
Stek löken lätt genomskinlig
Sänk värmen något och riv sönder renskaven i stekpannan lite i sänder under omrörning så att stekpannan inte kyls av för mycket
Rör ned vitlök och chilipeppar
Krydda
Smula över buljongtärningarna
Rör ned tomatpurén
Häll i vinet och låt koka upp
Lägg i enbären
Rör ned tomatkrosset
Rör ned creme fraishen
Blanda ner morötter, palsternacka och bladpersiljestjälkarna
Låt allt sjuda i 10 minuter
Häll av potatisvattnet
Skär potatisarna i halvor
Grovhacka bladpersiljan
Skölj tomaterna och dela dom på mitten
Lägg i potatisarna i grytan och låt allt sjuda ytterligare 5-10 minuter
När de är någon minut kvar – rör ned tomater och bladpersilja

Tillbehör – ångkokt broccoli, röd paprika, rårörda lingon eller vinbärsgelé

Dryck – samma chianti som i grytan, alt. vatten

Näringsvärde 100 gr (enbart renskavsgrytan)

Protein – 4,92 gr – 22 %
Fett – 3,95 gr – 39 %
Kolhydrater – 8,95 gr – 39 %

1 portion ca 250 gr ≈ 230 kalorier

Näringsvärde 100 gr serverad med broccoli, paprika och rårörda lingon

Protein – 4,13 gr – 22 %
Fett – 2,7 gr – 31 %
Kolhydrater – 9 gr – 47 %

1 portion ca 450 gr ≈ 350 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!