onsdag 5 maj 2010

KOKT TORSK MED ÄGGSÅS 2.0


KOKT TORSK MED ÄGGSÅS  2.0

Ingredienser – ca 2-3 portioner

Torskrygg (fryst 3x125gr) 375 gr
Potatis ca 300 gr
Hackad spenat 250 gr
Röd pepparfrukt ca 2-3 cm
Ägg 2 st 110 gr
Smör 2 matskedar ca 25 gr
Vetemjöl 3 matskedar ca 40 gr
Lättmjölk 1 dl
Vitt vin 1 dl
Fiskbuljong 5 dl
Fiskbuljongtärning 1 st
Dill 1 knippa
½ citron
Salt, vitpeppar, riven muskotnöt

Recept

Koka upp vatten, salta och koka äggen 10 minuter
Tina torsken försiktigt, lägg den i en skål, droppa över saften av en ½ citron, salta och peppra, låt stå
Kyl av äggen i kallt vatten och skala dem
Sätt på potatisvattnet, salta och låt potatisen koka 20 minuter
Tina spenaten och krydda med salt, vitpeppar och muskot
Smält smöret utan att det tar färg
Ta av från plattan och ströa ned vetemjölet låt stå någon minut
Finstrimla pepparfrukten
Repa av dillkvistarna och hacka dillen lite grovt, spar kvistarna
Sätt på 5 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning + dillkvistarna, låt koka upp
Lägg i torskbitarna och låt sjuda i 5 minuter
Sätt smör-vetemjölsredningen på plattan och värm under omrörning
Häll i mjölken under omrörning och låt det bli varmt
Lägg i pepparfrukten
Häll i vinet under omrörning och låt det bli varmt
Smula i fiskbuljongtärningen
Ta 1 dl av fiskbuljongen och rör ned i såsen
Blanda ner dillen
Grovhacka äggen och vänd ner dom i såsen
Häll av vattnet från potatisen och lägg upp fisken på ett fat

Dryck – vatten eller samma vin som i såsen

Näringsvärde 100 gr

Protein – 7,7 gr – 36 %
Fett – 2,6 gr – 28 %
Kolhydrater – 7,5 gr – 35 %

1 portion ca 400 gr ≈ 350 kalorier







Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!