torsdag 13 maj 2010

KYCKLINGGRYTA


KYCKLINGGRYTA

Ingredienser – 5-6 portioner

Kycklingfilé ca 500 gr
Schalottenlök ca 150 gr
Vitlök 3-4 klyftor (eller efter smak)
Morötter ca 100-150 gr
Palsternacka ca 100 gr
Minitomater ca 15 st
Krossade tomater 220 gr (1 liten burk)
Tomatpuré 4 matskedar
Rött vin 1 dl
Hönsbuljong 6 dl
Hönsbuljongtärning 1 st
Rapsolja 3 matskedar
Vetemjöl 3-4 matskedar
Salt, svartpeppar grovmald, örtkrydda

Tillbehör

Potatis 300 gr (2 portioner)
Broccoli 250 gr (2 portioner)

Recept

Värm 6 dl vatten till buljongen
Skala och grovhacka löken
Finstrimla vitlöken
Skala och skär moroten i stavar
Skala och skär palsternackan i tärningar
Skär kycklingen i medelstora tärningar
Ta av kastrullen med varmvatten, lägg i buljongtärningen. Låt stå.
Sätt på potatisvattnet.
Värm upp traktörpannan och häll i rapsoljan
Stek löken lätt genomskinlig
Rör ned vitlöken
Rör ned kycklingen
Sänk värmen till medelvarmt
Krydda
Stek kycklingen under omrörning tills den vitnat
Smula över buljongtärningen
Rör ned tomatpurén
Ta av pannan från plattan
Ströa över vetemjölet
Låt stå och dra några minuter
Sätt tillbaka pannan på plattan och rör ned vinet
Rör ned de krossade tomaterna
Tillsätt 2-3 dl hönsbuljong under omrörning. OBS! inte för mycket - skall bli gryta – inte soppa! Gör den något blaskigare än den skall vara färdig.
Rör ned morötter och palsternacka.
Låt sjuda på medelvärme.
Salta och lägg i potatisen i potatisvattnet. Låt koka 20 minuter.
Rensa och dela broccolin
Skölj och dela tomaterna på mitten
När det återstår 7-8 minuter av koktiden på potatisen – värm upp hönsbuljongen som är kvar, lägg i broccolin och låt ångkoka under lock på medelvärme ca 5 minuter
Vänd ner tomaterna i kycklinggrytan alldeles innan servering

Dricka – gärna samma vin som i grytan. Alt. vatten.

Näringsvärde 100 gr

Protein – 6,1 gr – 34 %
Fett – 1,45 gr – 18 %
Kolhydrater – 8,65 gr – 48 %

! portion ca 450 gr ≈ 330 kalorier

Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!