lördag 22 maj 2010

ÄGGRÖRA MED SVAMP


SNABBA LYXLUNCHEN!

Ingredienser – ca 2-3 portioner

Ägg 4 st
Mellangrädde 4 halva äggskal
Smör 2-3 matskedar
Svamp ca 150 gr
Kalvsylta 1 ask 220 gr
Spenat 225 gr
Parmesan riven efter smak
Tryffelolja efter smak
Salt, vitpeppar, muskotnöt, viltkrydda

Recept

Sätt på en kastrull på medelvärme och häll i spenaten
Salta, peppra och krydda med lite riven muskot
Knäck äggen i en skål
Använd ett halvt äggskal och häll i 4 st skal med grädde
Salta och peppra
Rör om med en gaffel så att äggulorna går sönder och grädden och äggen precis blandar sig
Skär svampen i mindre bitar
Glöm inte röra runt i spenaten
Värm stekpannan och lägg i smöret
När smöret tystnat – lägg i svampen och krydda med salt, peppar och viltkrydda
Sänk värmen och stek svampen tills den minskat med 1/3
Häll över äggsmeten
Låt äggröran sätta sig lite och rör sedan runt med gaffeln lite då och då tills all äggsmet stelnat
Skär upp kalvsyltan och lägg den på en tallrik

Servera med äggröran och spenaten + gärna ett grovt lantbröd
Riv parmesanost över äggröran och skvätt över lite tryffelolja

Näringsvärde 100 gr

Protein – 7 gr -26 %
Fett – 7,94 gr – 68 %
Kolhydrater – 1,5 gr – 8 %

1 portion ca 350 gr ≈ 370 kalorier

Om man vill göra den här rätten lite ”nyttigare”, byter man ut hälften av smöret till rapsolja (15 gr+ 15 gr), ersätter grädden med lättmjölk och serverar kassler till istället för kalvsylta. Man kan även komplettera med ½ röd paprika.

Näringsvärde för 100 gr blir då:

Protein – 9,53 gr – 38 %
Fett – 6,07 gr – 55 %
Kolhydrater – 1,96 gr – 8 %

1 portion ca 350 gr ≈ 360 kalorier

Ingen större skillnad i kalorimängd – men nyttigare kalorier!



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!