tisdag 1 juni 2010

FISKSOPPA MED "ALLT"




FISKSOPPA MED ”ALLT”

Ingredienser – ca 10 portioner

Lax djupfryst ca 500 gr
Torskrygg djupfryst ca 420 gr
Tigerräkor ca 50 gr/portion alt. 5 st/portion
Musslor i vatten -1 burk räcker till ca 4 portioner
Schalottenlök ca 200 gr
Vitlök 4-5 klyftor ca 30 gr
Potatis 400 gr små delikatesspotatisar
Morötter ca 200 gr
Fänkål ca 200 gr
Purjolök ca 80 gr (10 cm)
Krossade tomater 1 liten burk 220 gr
Tomatpuré 3 matskedar
Miniplommontomater 150 gr
Vitt vin (gärna Chablis!) 2 dl
Crème fraish 8 % 1 burk 2 dl
Fiskbuljong 1,2 liter (3 buljongtärningar)
Rapsolja 2 matskedar
Dill ½ knippa
Röd chilifrukt 4-5 cm
Saffran 1 kuvert
Ev. salt, vitpeppar

Recept

Sätt på potatisvattnet
Lägg räkorna i kallt vatten för att tina
Skala morötterna och skär dom i stavar
Skär bort de gröna övre delarna på fänkålen och spara
Skär fänkålen i strimlor
Salta potatisvattnet och låt potatisen koka 15 minuter
Skala och grovhacka löken
Finhacka vitlöken
Finstrimla pepparfrukten
Tina fisken lite i micron
Värm ½ kopp vatten i micron och häll i saffranen, låt stå
Ta av potatisen och låt den koka resten av tiden på eftervärmen
Koka upp vatten till fiskbuljongen
Värm rapsoljan i en stor kastrull
Lägg i löken och stek den lite genomskinlig
Rör ned vitlök och chili
Rör ned fänkål och morötter
Peppra
Låt allt steka under omrörning någon minut
Häll i tomatpurén
Häll i vinet
Häll i saffransvattnet
Låt allt koka upp under omrörning
Häll i de krossade tomaterna och rör runt
Blanda ner Crème fraishen
Häll i fiskbuljongen och låt allt koka upp

OBS!

Vill man frysa in fisksoppan häller man av det man tänkt spara och fortsätter med resten enligt nedan.
Anpassa mängden fisk, skaldjur och grönsaker nedan efter hur mycket som skall serveras – mängderna ovan är beräknade på hela soppan.

Häll av potatisvattnet, dela potatisarna i mindre halvor och lägg dom i soppan
Strimla den gröna fänkålen
Skär purjolöken i tunna ringar
Skölj av tomaterna och skär dom i halvor
Grovhacka dillen
Skär fisken i kuber (inte för små!)
Lägg allt i soppan och låt det få ett uppkok under några minuter
Öppna burken med musslor och häll musselvattnet i soppan
Skala räkorna

Vid servering – lägg räkor och musslor på botten av skålen och häll soppan över.

Dryck – Chablin som är kvar, alt. vatten

Näringsvärde 100 gr – enbart soppan utan fisk och skaldjur

Protein – 1,48 gr – 11 %
Fett – 2,09 gr – 36 %
Kolhydrater – 6,91 gr – 52 %

1 portion ca 350 gr ≈ 190 kalorier

Näringsvärde 100 gr – med fisk och skaldjur

Protein – 8,9 gr – 38 %
Fett – 4,17 gr – 41 %
Kolhydrater – 5 gr – 21 %

1 portion ca 350 gr ≈ 330 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!