lördag 5 juni 2010

SMAKRIK KALVGRYTA


SMAKRIK KALVGRYTA

Ingredienser – ca 3-4 portioner

Kalvkött ytterlår grytbitar 400-500 gr (går även bra med annat nötkött)
Gul lök 2 st ca 200-250 gr
Vitlök 3-4 klyftor
Röd pepparfrukt ca 3-4 cm
Morötter gärna små i knippa ca 150 gr
Palsternacka ca 150 gr
Rött vin ca 1,5-2 dl smakrik Cabernet Sauvignon
Crème fraish 8 % 1,5 dl
Fransk dijonsenap 2 matskedar
Mörk oxbuljongtärning 2 st
Rapsolja 2 matskedar
Vetemjöl 2 matskedar
Små delikatesspotatis typ Amandine 150 gr/portion
Rädisor ca 50 gr/portion
Sockerärtor ca 30 gr/portion
Fransk örtkrydda, grovmald svartpeppar


Recept

Sätt på potatisvattnet
Skölj, skala och skär morötterna i större stavar
Skölj, skala och skär palsternackan i slantar
Skala löken, dela den på mitten och skär halvan i 3-4 grova bitar
Finhacka vitlöken
Strimla pepparfrukten
Salta potatisvattnet och låt potatisen koka 20 minuter
Värm upp grytan/stekpannan och häll i rapsoljan
Lägg i lite kött åtgången så att inte grytan kyls av för snabbt
Krydda med peppar och örtkrydda
Låt köttet ta lite färg runt om
Lägg i löken och låt den steka med någon minut
Sänk värmen och rör ned vitlöken och pepparfrukten
Blanda ner morötter och palsternacka
Låt allt rostas ett par minuter under omrörning
Smula över buljongtärningarna och rör runt
Häll på vinet och låt koka upp
Sänk värmen och låt allt stå och sjuda 5-10 minuter
Rensa rädisorna och sockerärtorna
Blanda crème fraish och senap
Ta av grytan från spisen och ströa över vetemjölet – låt stå och dra någon minut
Häll av potatisvattnet men spara 2 cm varmvatten i en mindre kastrull
Lägg i sockerärtorna och låt dom ligga i 60 sekunder
Häll av vattnet och spola dom med iskallt vatten
Ställ tillbaka grytan på plattan och värm upp under omrörning så att mjölet blandas jämnt i grytan
Blanda ner crème fraish-senapen i grytan och låt koka upp

Servera!

Dryck – resten av Cabernet Sauvignonen eller något annat smakrik rött t.ex. italienskt – typ Amarone, eller en spansk Rioja, alt. vatten.

Näringsvärde 100 gr

Protein - 12,45 gr – 35 %
Fett – 4,24 gr – 27 %
Kolhydrater – 13 gr – 37 %

1 portion ca 400 gr ≈ 570 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!