måndag 21 juni 2010

LAX- OCH SPENATPASTA


LAX- OCH SPENATPASTA

Ingredienser – ca 4 portioner

1 pkt Tagliolini nero 250 gr
Djupfryst lax 2 st a´150 gr
Hackad spenat 225 gr
Grekisk yoghurt 1-1,5 dl
Vitlök 1-2 klyftor
Citronbasilika ½ kaffekopp
Miniplommontomater 10-15 st
Grovsalt till stekningen av laxen
Vitpeppar, riven muskot
Tryffelolja

Recept

Sätt på pastavattnet
Tina laxen försiktigt i micron eller lägg fram den 2 timmar innan tillredningen
Tina spenaten på låg värme i en kastrull – krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt
Skala och hacka vitlöken, rör ned den i yoghurten
Repa bladen av basilikan, grovhacka och rör ned i yoghurten
Värm upp stekpannan
Häll i ett ½ cm lager med grovsalt
Peppra laxfilén och lägg den på saltet
Låt steka ca 3 minuter på varje sida
Ta upp laxen och låt den svalna något
Salta pastavattnet och lägg i pastan
Låt sjuda 3 minuter
Rör ned yoghurten i spenaten och värm upp
Skölj och dela tomaterna
Häll av pastavattnet, skvätt Tryffelolja över pastan och rör runt
Blanda ned spenat/yoghurtblandningen i pastan
Blanda ner tomaterna i pastan
Borsta bort grovsaltet från laxen
Smula sönder laxen i mindre bitar och vänd ner försiktigt

Dryck – Chablis, alt. vatten

Näringsvärde 100 gr

Protein – 10,6 gr – 25 %
Fett – 8,2 gr – 43 %
Kolhydrater – 13,5 gr - 32 %

1 portion ca 300 gr ≈ 510 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!