fredag 11 juni 2010

KYCKLINGPYTT


KYCKLINGPYTT

Ingredienser – ca 4-5 portioner

Kycklingfilé lår ca 400-500 gr
Sötpotatis 150-200 gr
Palsternacka 100-150 gr
Kålrot 150-200 gr
Morötter 150-200 gr
Gul lök ca 250-300 gr
Vitlök 4 klyftor
Röd pepparfrukt ca 4 cm
Sockerärtor 80-100 gr
Körsbärstomater 8-10 st
Tomatpuré 2-3 matskedar
Krossade tomater 220 gr (1 liten burk)
Vitt vin 1 dl
Crème fraish 1 dl
Rapsolja 2 matskedar
Grönsaksbuljongtärningar 2 st
Hönsbuljongtärningar 2 st
Fransk örtkrydda, grovmalen svartpeppar

Recept

Koka upp 8 dl vatten
Skala och skär kålroten i sockerbitsstora tärningar
Skala och skär sötpotatisen i sockerbitsstora tärningar
Skala och skär moroten i sockerbitsstora tärningar
Skala och skär palsternackan i sockerbitsstora tärningar
Håll isär de olika grönsakerna
Lägg i grönsaksbuljongtärningarna i kokvattnet
Lägg i kålroten och låt den koka 5 minuter
Skala och dela löken på mitten, skär halvorna sedan 3 ggr på bredden och 2 ggr på längden så att det blir 9 högar
Dela kycklingen i tärningsstora bitar
När kålroten kokat 5 minuter – lägg i sötpotatisen och låt allt koka 5 minuter till
Finhacka vitlöken
Finstrimla pepparfrukten
Värm upp grytan och häll i rapsoljan
Stek löken lätt genomskinlig
Lägg i kycklingen – lite i taget, krydda, sänk värmen något och låt kycklingen stekas vit under omrörning
När kålroten och sötpotatisen kokat 5 minuter – lägg i morötterna och palsternackan och låt allt koka ytterligare 5 minuter
Rör ned vitlöken och pepparfrukten i kycklingen
Smula över hönsbuljongtärningarna
Häll i tomatpurén
Rör runt och häll i vinet
Låt allt koka upp under omrörning
Tillsätt de krossade tomaterna och låt allt sjuda på lite lägre värme under ett par minuter
Häll av kokvattnet/buljongen och spara till framtida maträtter
Lägg hushållspapper mellan locket och kastrullen och låt rotsakerna stå och ånga av
Skölj och dela körsbärstomaterna på mitten
Skölj, rensa och dela sockerärtorna på mitten
Rör ned crème fraishen i kycklingröran
Vänd ner rotsakerna i kycklingröran
Låt allt koka upp
Vänd ner tomaterna och sockerärtorna
Servera!

Dryck – vit Sauvignon Blanc, alt. vatten

Näringsvärde 100 gr

Protein – 6 gr – 33 %
Fett – 2,22 gr – 27 %
Kolhydrater – 7,22 gr – 40 %

1 portion ca 400 gr ≈ 300 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!