måndag 14 juni 2010

SMAKRIK KÖTTSOPPA


SMAKRIK KÖTTSOPPA

Ingredienser – ca 6-8 portioner

Fläskytterfilé ca 400-500 gr
Morot ca 150-200 gr
Palsternacka ca 150-200 gr
Sötpotatis ca 200 gr
Rättika ca 150-200 gr
Schalottenlök ca 200-250 gr
Vitlök 4-5 klyftor ca 50 gr
Purjolök 1 st
Rotselleri ca 200-250 gr
Krossade tomater ca 220 gr (1 liten burk)
Rött vin 2 dl – något smakrikt typ Rioja
Rapsolja 2 matskedar
Buljong ca 1-1,5 liter (3 tärningar – 2 grönsaks- och 1 mörk oxbuljong)
Persilja 1 kruka
Röd pepparfrukt 3-5 cm (efter smak!)
Grovmald svartpeppar, fransk örtkrydda

Recept

Värm vatten till buljongen (5 lit kastrull)
Skala morötter, palsternacka, sötpotatis och rättikan
Skär rotsellerin ren
Skär fläskfilén i sockerbitsstora kuber
Skala och dela lökarna i 4 delar
Skala vitlöken och dela den i mindre delar
Finstrimla pepparfrukten
Lägg i buljongtärningarna i kokvattnet och ta av kastrullen från plattan
Värm upp stekpannan
Häll i rapsoljan
Lägg i köttet lite i taget, rör runt och krydda
Stek köttbitarna runt om så att ytan stängs, men de får inte ta färg!
Häll i vinet och de krossade tomaterna
Koka upp under omrörning
Häll över köttet och tomat/vinblandningen i buljongen, rör runt
Sätt spisvärmen på något över medel
Blanda ned löken och pepparfrukten
Slanta morötter, palsternacka och rättika och lägg i soppan
Tärna sötpotatisen och lägg i soppan
Skär rotsellerin i mindre stavar och lägg i soppan
Snitta purjolöken, skölj noga och skär den i 1 cm tjocka ringar
Spara 1 dm av det gröna och lägg resten i soppan
Repa av bladen på persiljan och lägg på ett mindre fat
Finhacka stjälkarna och lägg i soppa
Låt allt få ett uppkok och låt det sedan stå och sjuda på låg värme 25-30 minuter
Rör ned den gröna purjolöken strax innan servering

Vid servering – ströa över persiljebladen

Äts med fördel tillsammans med surdegsbröd eller ett valnötsbröd och lagrad hårdost

Dryck – Spansk Rioja eller en IPA, alt. Vatten

Näringsvärde 100 gr (exkl. bröd och dryck)

Protein – 3,8 gr – 32 %
Fett – 1,33 gr – 26 %
Kolhydrater – 5 gr – 42 %

1 portion ca 400 gr ≈ 200 kalorier




Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!