onsdag 9 juni 2010

STEKT LAXKOTLETT MED ROMRÖRA


STEKT LAXKOTLETT MED ROMRÖRA

Detta är en snabblagad rätt som är enkel att göra. Genom att fylla stekpannan med grovsalt och steka fisken på det är det ingen risk att den bränner fast!

Ingredienser – 2 portioner

2 laxkotletter ca 350-400 gr
Små delikatesspotatisar eller färskpotatis ca 350-400 gr
Hackad spenat ca 250 gr
Gräddfil 1 dl
Tångcaviar eller röd rom 1 burk (75gr)
Färsk dill ½ knippa
Riven pepparrot 1 matsked
Saften av ½ citron eller lime
Grovsalt att steka på 1 ask
Grovmald svartpeppar
Salt, vitpeppar och riven muskot till spenaten

Recept

Sätt på potatisvattnet
Häll spenaten i en kastrull, krydda och låt den tina under lock på låg värme
Pressa saften ur citronen i ett glas
Lägg laxkotletterna på ett fat och skvätt över citronsaften
Riv över svartpeppar och låt stå att marinera
Salta potatisvattnet och låt potatisarna koka 15 minuter
Rör runt spenaten och minska eventuellt värmen
Häll upp gräddfilen
Blanda ner pepparroten
Skär ned dillknippan och blanda ner den i gräddfilen
Vänd försiktigt ned caviaren
Ställ i kylskåpet tills serveringen
Ta av locket på spenaten, rör runt, låt den stå kvar och värmas utan lock
När potatisen kokat 15 minuter – ta av den från plattan och låt den stå ytterligare 5 minuter på eftervärmen
Värm upp stekpannan så den är ordentligt het och fyll den med ½ cm lager grovsalt
Lägg i laxkotletterna och låt dom steka ca 2-3 minuter på varje sida om dom är ca 2 cm tjocka
Häll av potatisvattnet och servera!
Borsta bort saltet från laxen innan den serveras.

Dryck – någon ljus italiensk öl, en gewürstraminer, eller vatten


Näringsvärde 100 gr

Protein – 7,88 gr – 30 %
Fett – 4,95 gr – 42 %
Kolhydrater – 7,17 gr – 27 %

1 portion ca 450 gr ≈ 490 kalorier



Inga kommentarer:

ANGÅENDE RECEPTEN OVAN

Målsättningen är att maträtterna nedan skall smaka bättre än det man får till lunch på restaurang!

Det skall också vara så enkelt att tillaga så alla som kan hacka en lök, skala en potatis och slanta en morot klarar av att laga maten!

Eftersom jag börjat träna sedan ett par år tillbaka är jag också intresserad av att maten innehåller rätt sammansättning av näringsämnen så att jag inte behöver ta en massa piller för att få den kondition och muskeluppbyggnad jag eftersträvar.

Då jag har ett blandat träningsprogram med löpning och muskelträning behöver jag också kalorier som matchar detta på bästa sätt.

För närvarande kör jag ca 1,5 mil löpning och 3-4 timmar på gym per vecka och ligger därför på ett dagligt intag av ca 2900 kalorier fördelat på 20-25 % protein, 20-25 % fett och ca 50-60 % kolhydrater.

Jag är övertygad om att maten jag tillagar är tillräckligt näringsrik och ger mig ett brett spektra av olika näringsämnen så att jag inte behöver äta några kosttillskott.

Jag tror inte på näring i pillerform av 3 huvudanledningar;

kroppen klarar bara av att lagra in en viss mängd av ett ämne – resten går ut den naturliga vägen

piller är den lates genväg till muskeluppbyggnad

den extra muskeltillväxt man får är inte lika varaktig som den som kommit av hårt eget arbete

Om jag tar protein som exempel skall jag för att må bra (utan träning) få i mig ca 60-70 gr/dag.

Kroppen klarar att lagra in max 1,7 ggr denna mängd ≈ 110 gr. Resten kasseras.

Maten jag tillagar ger mig ett snitt på drygt 150 gr protein/dag vilket innebär ett överskott och ett extra tillskott skulle vara helt bortkastat.

Den som äter en varierad kost enligt recepten nedan - och som tränar normalt - har ingen som helst behov eller nytta av några extra kosttillskott i pulver eller pillerform.

Förutom rätterna nedan äter jag enligt följande;

Frukost; lättfil/knäckebröd, alt. havregrynsgröt/honung/lättmjölk alt. Dofilus/honung/blåbär

Mellanmål; Banan, frukt, knäckebröd m. skinka eller kalkon, lättmjölk

Efter träning; banan, lättmjölk, tonfisk i vatten

Dryck; Lättmjölk, kaffe, morotjos – men även öl och vin när jag känner för det

Godis; huvudsakligen olika nötter

Jag tycker inte om att svälta utan vill gärna kunna äta mig mätt, varför de flesta recept är byggda för att mätta utan att ge massor av kalorier, men däremot rätt sådana!

Det skall vara tillåtet att ta om när det smakar gott!